Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Упродовж 2005 року у Львівській області за кошти держави не лікували жодного хворого на ВІЛ/СНІД – Галина Камінська

Сьогодні, 29 травня, відбулося засідання регіонального прес-клубу, присвяченого  ролі стратегії зменшення шкоди в боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД. Засідання проходило в рамках Інформаційної кампанії “Роль зменшення шкоди в подоланні ВІЛ/СНІД в Україні”, яка проходить з 26 по 31 травня у двадцяти одному обласному центрі України. Проводить  кампанію ВБО “Всеукраїнська організація Зменшення Шкоди” спільно з  Українським освітнім центром реформ. 
Зокрема, технічний радник Міжнародної програми Зменшення Шкоди  Інституту відкритого суспільства  (Нью-Йорк), міжнародного фонду “Відродження”  Галина Камінська розповіла про стратегічні напрямки стратегії, а саме: зменшення попиту на вживання наркотиків, тобто первинна профілактика вживання наркотиків серед дітей та молоді, лікування наркозалежних; зменшення поставок - боротьба з незаконним оборотом наркотиків, спрямована на організаторів наркобізнесу; зменшення шкоди серед осіб, що вживають наркотики, але ще не готові або не можуть відмовитися від вживання наркотиків.
Галина Камінська зазначила, що найуспішніше проходить саме останній стратегічний напрямок - Зменшення Шкоди.  Мета цього напрямку запобігти і перешкодити поширенню ВІЛ-інфекції, гепатитів, наркоманії у певній соціальній групі і у загалом у суспільстві. В межах  цієї програми проводяться такі заходи як обмін шприців для забезпечення споживачів ін’єкційних наркотиків чистими шприцами, вулична робота розповсюдження засобів безпеки, ліків, дезінфектантів на вулиці в можливих місцях вживання наркотиків, інформаційно-освітня діяльність, замісна терапія – призначення і прийом замісних наркотичних препаратів  в умовах медичного контролю, адвокація – захист і лобіювання інтересів хворих на ВІЛ/СНІД, консультації соціальних працівників ( юристів, психологів, лікарів).
“У 2005 році  за кошти держави  антиретривірусну терапію  в Україні  пройшли  185 хворих на ВІЛ/СНІД, тоді як за кошти міжнародних організацій лікувалося 3000 тисячі осіб. У Львівській області за кошти держави не лікували жодного хворого на ВІЛ/СНІД, в той же час за 2005 рік в області  за нашими даними з 754 ВІЛ-позитивних  з них  52  хворих померло  і 82 хворі на СНІД”, – зазначила  технічний радник Міжнародної програми “Зменшення Шкоди” Інституту Відкритого суспільства  (Нью-Йорк), міжнародного фонду “Відродження”  Галина Камінська.
Також Галина Камінська висловила своє незадоволення роботою Львівського центру лікування і профілактики СНІДу,  який виконує інформаційно-аналітичної ролі, покладеної на нього. Тому неможливо об’єктивно визначити   тенденцію  розвитку хвороби, ні точної кількості хворих на  ВІЛ/СНІД.
Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на початок 2006 року кількість ВІЛ-інфікованих в світі становила 44,3 млн людей. Згідно з даними Українського Центру профілактики і боротьби зі СНІД, станом на 1 березня  2006 року в Україні зареєстровано 91 137  ВІЛ-позитивних громадян. Серед них 11 471 – діти, народжені ВІЛ-позитивними жінками. 13 884 осіб захворіли на СНІД, 7 895 померли від СНІД. 
 Тоді як за даними національних і міжнародних експертів, чисельність ВІЛ-позитивних людей в Україні сьогодні  становить 448 – 491 тисяч осіб, тобто 1% населення країни. Сьогодні за темпами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції Україна займає друге місце після Росії в Європі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ