Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Упродовж 2005 року зовнішньоторговельний оборот Львівської області і Королівства Данія становив 105,2 мільйона доларів США

11 квітня перший заступник голови облдержадміністрації Мирослав Сеник зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Данії в Україні Уффе Балслевом. У зустрічі також взяли участь спеціаліст Комерційного відділу Посольства Королівства Данії в Україні Тетяна Кобченко, начальник управління інвестиційної політики та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Петро Радчук, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА Оксана Музичук, представник МЗС України у Львові Володимир Карачинцев та інші. Про це повідомила прес-служба Львівської облдержадміністрації.
Мирослав Сеник зазначив, що відкриття Посольства Данії в Україні минулого року стало наслідком поглиблення контактів між Україною та Данією, передусім у сфері підприємництва. Найжвавіше ці контакти налагоджуються на Львівщині. Зокрема, станом на 1 січня 2006 року інвесторами з Королівства Данія в економіку області внесено інвестицій на суму близько 33,3 млн дол. США, що становить 8,7% від загального обсягу інвестицій в область. Загалом, за участю данського капіталу на території області утворено 27 підприємства, більшість з яких працює у сфері легкої промисловості та переробки деревини, зокрема, це ДП “Датський текстиль”, ДП “Йоха Україна”, ДП “Райтекс”, ДП “ХРТ текстиль”, Швейна фабрика “Стрітекс” та ін.
Упродовж 2005 року зовнішньоторговельний оборот Львівської області з Королівством Данія становив 105,2 млн дол.США або 6,8% від загального обсягу зовнішньої торгівлі області, у тому числі експорт – 74,4 млн дол. США, та імпорт – 30,8 дол. США. Сальдо зовнішньоторговельного обороту є позитивним і становить 43,6 млн.дол. США. Порівняно з відповідним періодом минулого року зовнішньоторговельний оборот збільшився на 15,6 млн дол.США. У тому числі експорт збільшився на 19,5 млн.дол.США, а імпорт зменшився на 3,9 млн дол.США.
Окрім того, у Львівському національному університеті ім. І. Франка викладають данську мову. На думку першого заступника голови ОДА, всі умови для поглиблення співпраці є і тому тенденція до ще тіснішої співпраці повинна продовжуватись.
За словами Мирослава Сеника, останнім часом на Львівщині почалась активна співпраця з Данією у галузі сільського господарства, зокрема у використанні данських технологій при вирощуванні м’яса свинини. Щодо останнього, то Данія в цій галузі - світовий лідер.
Уффе Балслев підтвердив, що за останні три роки зв’язки між обома країнами значно активізувались. Львів – це перше місто, яке іноземний гість вирішив відвідати після відкриття Посольства. Метою свого візиту він називає, насамперед, налагодження бізнесових контактів. Адже більше половини усіх данських інвестицій працюють у Львівській області. До приїзду на Львівщину, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні мав зустрічі з 10 данськими підприємцями, що працюють в нашому регіоні. Уффе Балслев повідомив, що бізнесмени кажуть про значне покращення умов праці для них, підтримкою влади вони задоволені. Найбільше данським інвесторам необхідне полегшення митних процедур, ліцензування, пришвидшення повернення ПДВ. Тому після зустрічі в облдержадміністрації Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні зустрічатиметься ще з керівником ДПА у Львівській області та керівником Львівської митниці.
Своєю чергою, Мирослав Сеник запевнив, що виконавча влада декларує гарантію для кожного добросовісного інвестора, і запевнив, що податкова адміністрація на сьогодні не має боргів з повернення ПДВ, а за останній рік відмінено близько сотні регуляторних актів задля спрощення системи роботи підприємців. Робота в цьому напрямку триває, зокрема в області відкриваються пункти, де реєстрація нових підприємств проходить за принципом єдиного вікна. Перший заступник голови ОДА попросив данського дипломата запрошувати бізнесменів його країни інвестувати насамперед у галузь сільського господарства, адже у Львівщини великий потенціал саме в агропромисловому комплексі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ