Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Упродовж січня спостерігався підвищений попит на іноземну валюту

У січні 2006 року курсова політика НБУ зберігала свою стабілізаційну спрямованість. Офіційний курс гривні до долара США залишався на рівні 5,05 грн/дол. США. Упродовж місяця спостерігався підвищений попит на іноземну валюту. Про це повідомили в Управлінні НБУ у Львівській області.
На міжбанківському валютному ринку у січні відбувалося значне зменшення пропозиції іноземної валюти (на 31,4% порівняно з груднем 2005 р.) при одночасному скороченні попиту на неї (на 3,3%). На це вплинули менші, порівняно з груднем 2005 року, надходження іноземної валюти в країну, що в основному було пов’язано із тривалими новорічними святами та збільшенням потреби імпортерів в іноземній валюті.
Курс з продажу доларів США  на безготівковому (міжбанківському) ринку протягом місяця коливався від 5,033 грн/дол. США до 5,103 грн/дол. США, при цьому за місяць гривня відносно долара США знецінилась на 0,98%.
Упродовж січня Національний банк продавав долари за курсом 5,06 грн/дол. Від’ємне сальдо його інтервенцій становило 939 млн дол. США.
Міжнародні резерви у січні скоротилися на 809 млн дол.США (або на 4,2%) до 18582 млн дол.США, що було зумовлено від’ємним сальдо інтервенцій НБУ та виплатами з погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу (69 млн. дол.США), а також позитивною курсовою різницєю .
На готівковому валютному ринку у січні перевищення попиту над пропозицією становило 509 млн дол.США (всі валюти) проти 517 млн дол.США у грудні 2005 року.
Курс гривні з продажу готівкових доларів США коливався від 5,1819 грн./дол.США   до 5,1372 грн./дол. В цілому за місяць гривня укріпилась на 0,2%.
В Управлінні НБУ у Львівській області вважають, що основними причинами підвищеного попиту на готівкову валюту були:    політична напруженість, яка виникла після відставки Уряду 10 січня; невизначеність у вирішенні «газового» питання.
Протягом останньої декади січня спостерігалися певні ознаки стабілізації як на готівковому, так і на міжбанківському валютних ринках – після досягнення 19-20 січня ситуативного мінімуму гривня почала   поступово зміцнюватися відносно долара США.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ