Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

УПЦ КП заявила про спробу замаху на Філарета

Українська православна церква Київського патріархату заявила, що один з її єпископів намагався вчинити замах на патріарха Філарета. Про це йдеться в журналі засідання синоду від 27 липня.

Інцидент стався 25 травня.

Заштатний єпископ Севастіан (Возняк) разом із сином прийшов увечері в неприйомний час і в цивільному одязі до Філарета в його резиденцію. Той саме вечеряв.

Економка патріархії почула кроки в коридорі і вийшла з кухні. Єпископ бризнув у неї з балончика і разом із сином покинув резиденцію.

Севастіана затримали, 20 липня йому обирали запобіжний захід у Шевченківському районному суді Києва.

Синод дійшов висновку, що якби під дію речовини з балончика потрапив Філарет, то, з огляду на його вік, це могло призвести до тяжких наслідків, "аж до смерті". Тому священнослужителі визнали дії Севастіана замахом і позбавили священного сану.

Преосвященний Севастіан (у миру Возняк Михайло Ярославович) був єпископом Чернігівським і Ніжинським, але був звільнений від управління єпархією в березні 2008 року на особисте прохання. При цьому він самоусунувся від керівництва єпархією задовго до цього, не здійснював у ній богослужінь і постійно проживав у Києві.

"Звільнивши преосвященного єпископа Севастіана (Возняка), Священний Синод сподівався, що як монах і священнослужитель він одумається, покається і припинить порушення чернечих обітниць. Замість цього за десять років вказаний заштатний єпископ настільки схильний до гріха, що прийшов до злочинного наміру - замаху на вбивство предстоятеля церкви", - йдеться в журналі.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ