Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Уряд не має права вимагати від людей купувати вже зароблену пенсію, – “Наш край"

Ініціатива уряду, що підміняє справжню пенсійну реформу торгівлею страховим стажем, неприпустима. Про це заявив співголова “Нашого краю” Олександр Мазурчак, коментуючи презентацію пенсійної реформи уряду.

Він переконаний, що уряд має не вимагати від людей купувати вже зароблену пенсію і шантажувати суспільство, а виконувати закон та осучаснити пенсії.

“Нещодавно уряд, замість презентації довгоочікуваного проекту пенсійної реформи, обмежився демонстрацією набору слайдів. З неї було зрозуміло, що планується лише підвищення вимог до страхового стажу для виходу на пенсію та можливість його докупити, якщо не вистачає”, – зазначив Олександр Мазурчак.

Він наголосив, що сам законопроект досі не надійшов до Нацради реформ та парламенту.

“Радше за все, ми дізнаємося про зміст реформи лише після кулуарного узгодження її з МВФ. Це неприпустимо. Влада має розпочати загальнонаціональне публічне обговорення пенсійної реформи за змістом”, – повідомив Олександр Мазурчак.

Він наголосив, що замість публічного обговорення проблемних питань пенсійних новацій уряд озвучує виключно популістські положення реформи.

“Уряд продовжує озвучувати популістські та суперечливі положення пенсійної реформи, які, на його думку, мають спокусити українців на підтримку урядових ініціатив. Йдеться про так зване підвищення соціальних стандартів, автоматичне осучаснення пенсій після проведення реформи, достроковий вихід на пенсію представників окремих професій тощо. Разом з тим, Кабмін уникає обговорення суперечливих питань, а саме: підвищення мінімального страхового стажу до 35 років, скасування страхових виплат інвалідам, учасникам бойових дій, отримувачам пільгових пенсій та багато інших”, – акцентував Олександр Мазурчак.

Він відзначив, що позиція «Нашого краю» залишається незмінною – влада має дотримуватись пенсійного законодавства та негайно осучаснити пенсії незалежно від пенсійної реформи.

“Набір слайдів, презентований урядом, – це ще не реформа. Українці мають право знати яка пенсія на них чекає та що вони можуть зробити для підвищення своїх пенсій та пенсій своїх батьків”, – підсумував Олександр Мазурчак.

Нагадаємо, 17 травня на засіданні Уряду представлені основні положення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій», який має запрацювати після ухвалення українським Парламентом з 1 жовтня 2017 року.

Як відомо, у Меморандумі з МВФ про економічну і фінансову політику у розділі про пенсійну реформу влада визнає необхідність реформування пенсійної системи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ