Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд не знайшов коштів на помешкання чорнобильцям, але дав 80 млн грн на чиновницьке житло, - Сех

У проекті бюджету 2014 року уряд не передбачив ні копійки на забезпечення житлом чорнобильців, але заклав 80 мільйонів на житло чиновникам. Про це заявила народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи урядовий проект бюджету на 2014 рік. Повідомила прес-служба депутатки

«Вражає цинічність влади, яка ігнорує потреби чорнобильців. Торік на забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з бюджету було виділено 157,5 млн. грн. Цього року – ні копійки! Таке ж зневажливе ставлення і до проблемафганців, військовослужбовців, інвалідів. Водночас цього року уряд пропонує передбачити 80 млн. грн. для пайової участі у будівництві та придбанні житла для чиновників.

Необґрунтовано зменшено видатки (на 7,5 %) на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Депутати фракції ВО «Свобода» подали до Комітету з питань бюджету збалансовані пропозиції, які передбачають відновлення видатків на забезпечення житлом чорнобильців та їхнє медичне обслуговування принаймні на рівні минулого року. Хочу підкреслити, що ці пропозиції не розбалансовують бюджет та не призведуть до збільшення його видаткової частини», - зазначає Ірина Сех.

Зокрема, голова комітету пропонує передбачити доплату за роботу на радіоактивно забруднених територіях, забезпечити збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу та у зв'язку з відселенням, виплату підвищених стипендій та надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (передбачити 47 847,6 тис. грн.); передбачити компенсації сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (421 700,5 тис. грн.); передбачити щомісячну грошову допомогу в зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (129 185,2 тис. грн.); надання допомоги через тимчасову непрацездатність громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі погашення кредиторської заборгованості (93 748,1 тис. грн.).

Ірина Сех також пропонує передбачити видатки на оздоровлення громадян (санаторно-курортне лікування), які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (386 049,3 тис. грн.); на здійснення виплат на соціальний захист працівників, що вивільняються у зв’язку з виведенням з експлуатації Чорнобильської АЕС (990,8 тис. грн.); виплату компенсації за втрачене майно та оплату витрат у зв’язку з переїздом на нове місце проживання громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (12 571,2 тис. грн.); виплату компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, та допомоги на оздоровлення у випадку звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (24 044,0 тис. грн.); комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"(52 156,3 тис. грн.); здійснення осучаснення розмірів пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (1 493 400 тис. грн.).

Крім того, у видатках Державного агентства України з управління зоною відчуження запропоновано збільшити фінансування на виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво пускового комплексу "Вектор" та експлуатацію його об’єктів (56 067,8 тис. грн.); підтримку екологічно безпечного стану у зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення (16 196,6 тис. грн.); внески України до Чорнобильського фонду "Укриття" та до рахунку ядерної безпеки ЄБРР (44 888,0 тис. грн).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ