Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд скасував плату за зберігання на митниці гуманітарної допомоги, що була завезена у перехідний період

За ініціативою Мінсоцполітики Уряд скасовує плату за зберігання на складах митниці гуманітарної допомоги, що була завезена у перехідний період, починаючи з 2 грудня 2012 року. Про це повідомила Міністр соціальної політики Наталія Королевська, повідомив урядовий портал.

За її словами, відповідна норма передбачена розпорядженням Кабінету Міністрів України «Деякі питання зберігання вантажів (товарів), визнаних гуманітарною допомогою, на складах органів доходів і зборів», ухваленим сьогодні.

«Сьогодні Уряд за пропозицією Мінсоцполітики ухвалив документ, що надасть змогу вирішити питання ввезення до України гуманітарних вантажів, які затрималися на митниці через несплату за їхнє зберігання на складах.Це питання довго дискутувалось і в суспільстві, і поміж центральних органів виконавчої влади. Ми змогли знайти порозуміння та відмінити плату за зберігання, починаючи з 2 грудня 2012 року і до 11-го дня після дати набрання чинності цього розпорядження», - сказала вона.

Наталія Королевська нагадала, що з 2013 року до Мінсоцполітики були передані повноваження у сфері вирішення питань гуманітарної допомоги. У зв’язку з цим була змінена і процедура визнання гуманітарної допомоги, – відповідні накази відомства погоджуються ще 7 центральними органами виконавчої влади, що може впливати на строки визнання таких вантажів. Водночас Мінсоцполітики працює над тим, аби вантажі, призначені для соціальних закладів та установ (лікарень, інтернатів, територіальних центрів), потрапляли до адресатів у максимально стислі строки.

«Для того, щоб благодійні організації не відчули незручностей і не були вимушені платити додаткові кошти за зберігання вантажів на митниці, і було ухвалене сьогоднішнє рішення. Адже в результаті можуть постраждати кінцеві отримувачі гуманітарної допомоги – заклади для громадян із соціально найуразливіших категорій. Серед них – будинки-інтернати для дітей-сиріт або людей похилого віку та інвалідів, територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян та багато інших закладів», - сказала вона.

Довідково

Задля подолання законодавчих прогалин у регулюванні питань гуманітарної допомоги Мінсоцполітики і розробило відповідний документ. Ухваленим розпорядженням передбачається не включати до строку зберігання, що обчислюється для обрахунку витрат за зберігання на митних складах вантажів, визнаних гуманітарною допомогою, період їх зберігання від дати зміни суб’єкта владних повноважень у сфері вирішення питань гуманітарної допомоги (це 2 грудня 2012 року – дата набрання чинності Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України № 5463 від 16.10.2012р.,) до 11-го дня після дати набрання чинності даного акта.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ