Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд затвердив чіткий перелік продукції, яка має підлягати огляду на кордоні

Уряд затвердив чіткі види контролю, які мають здійснюватись при перевірці товарів на митниці. Цього тижня було прийнято відповідну постанову КМУ «Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту)».

Так, постановою чітко визначено перелік товарів, які мають проходити фітосанітарний (овочі, фрукти, кава тощо), ветеринарно-санітарний контроль (жива худоба, ліки для ветеринарної медицини тощо), а які – саме державний контроль харчових продуктів (риба, яйця, м’ясо, мед тощо). Разом з тим, товари, які мають короткий термін споживання або які становлять ризик – молочна продукція, риба, м’ясо тощо – мають підлягати перевірці на кордоні частіше. В той же час, в алкоголі, каві, олії немає елементів тваринного походження. Тож їх перевірки слід здійснювати на основі документації, що йде з кожною партією. Сподіваємось, для налагодження цього процесу Мін’юст прискорить реєстрацію Наказу Мінагрополітики щодо періодичності контролю.

Бізнес-спільнота виступає за ефективність використання як ресурсів бізнесу, так і ресурсів держави. Адже додаткові перевірки на кордоні та простої товарів однозначно не сприяють цьому. Очікуємо, що Постановою буде передбачено саме спрощену процедуру проходження митного контролю з використанням товаросупровідних документів, але без вимагання тих, які не потрібні в Європі та світі.

Також важливо, щоб після прийняття даної постанови, контроль з оглядом на митниці буде здійснюватись для вичерпного переліку продукції – а не для всіх товарів.

Крім того, бізнес-спільнота висловлює очікування, що відповідний лист Держпродспоживслужби, згідно з яким зараз абсолютно всі товари підлягають ветеринарно-санітарному контролю, буде скасовано. Оскільки, бізнес не розділяє позицію, викладену в тексті листа. 

Варто врешті врегулювати роботу єдиного вікна. Адже, ключова ідея була саме в оптимізації контрольних процедур, а не їх ускладненні.

European Business Association

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ