Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Уся Україна має ходити в касках. Якщо ми визнаємо ці закони, то наші свободи відбиратимуть далі, - Маринович

В Україна сталося щось дуже знайоме. Я не вірю у повернення тих часів диктатури, але спроба їх повернути є. Про це сьогодні, 17 січня, під час прес-конференції заявив проректор Українського Католицького Університету, колишній політв’язень Мирослав Маринович.

«Поки українці святкували Різдво, група яструбів, хоч це просто вороги України зі значками народних депутатів, готувала пакет законів, щоб перетворити Україну у поліцейську державу», - зазначив Маринович.

Він заявив, що зробили вони це у примітивний спосіб, повернувши статтю за наклеп.

«В Україні порушено принципи парламентаризму. Спосіб, у який ці закони приймали, були неприпустимими, тому там парламентаризму нема, натомість є груба воля. Це рішення порушує низку прав і свобод людини, гарантовані Конституцією України», - сказав Маринович.

Він нагадав депутатам, що не держава встановлює права людини, адже в людини є гідність дана Богом, і не державі її відбирати.

«Конституція України гарантує те, що права і свободи не можуть бути обмеженими чи скасованими, прийнятий закон порушує верховенство права», - заявив Маринович.

Він також очікує, що не лише українське суспільство, але й міжнародна спільнота знайде підстави для потужної хвилі протесту.

«Нині ще не пізно відкликати ті закони, зробити так, щоб вони не набули чинності. Депутати взяли на себе великий гріх і зробили великий злочин проти свого народу. Майбутні їхні пояснення, що вони нічого не знають, не матимуть ваги», - сказав Маринович.

Він вважає, що єдиним виходом є позиція духовної та громадянської непокори.

«Треба ставати на позицію громадянської та духовної непокори. Наприклад, прийом, яким хакери завалюють сайти. Якщо влада заборонила вдягати маски та каски, то треба, щоб усе суспільство вдягнуло каски. Якщо не можна рухатися колонами більше ніж п’ять авто, то треба рухатися колонами усеціло. Для цього має бути солідарність суспільства. Ці закони глупі. Це жалюгідна юридична думка. Якщо суспільство не зрозуміє, що цей момент не можна пропустити, то зло не здолати. Зло, яке не отримує спротиву, йде далі. Якщо ми визнаємо ці закони, то наші свободи відбиратимуть далі», - сказав Маринович.

Він підсумував: «Якщо влада хоче повернути старі часи, то і міжнародна спільнота може повернути їй старі часи і тиснути на них санкціями».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ