Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

В Антикорупційному комітеті Тернопільщини за посаду хотіли від 2 до 10 тис. дол.

Тернопільські міліціонери викрили злочинну схему посадовців, що торгували посадами в антикорупційному комітеті. Про це сьогодні, 13 листопада, повідомили в секторі зв’язків з громадськістю УМВС в Тернопільській області.

Отож, оперативники Тернопільського обласного управління боротьби з організованою злочинністю викрили хабарницьку схему збагачення групи посадовців так званого антикорупційного комітету. 

«Чому так званого? Бо історія про те, як громадська організація отримала державну реєстрацію, досі залишається загадкою. Зрештою, зараз мова не про це, а про кримінальні діяння, які чинилися під прикриттям голосно названої організації»,– пояснює сектор зв’язків з громадськістю УМВС в Тернопільській області.

Так, антикорупційний комітет на чолі з колишнім працівником правоохоронних органів активно створював мережу управлінь, відділень по всій території України. Про нього чули і знали і на Тернопільщині: по телебаченню, в радіо та газетах велася відповідна реклама. Виступаючи у засобах масової інформації, голова названого комітету не просто робив голосні заяви про завдання та перспективи новоствореної організації, а й оголошував про прийом на роботу.

Відтак, ця ропозиція зацікавила багатьох. Кандидат на посаду мав бути з бездоганною біографією, обов’язковою умовою став досвід роботи в правоохоронних органах. Але зголосилися такі. Майбутніх кадрів так званого Західного регіонального управління державної установи Антикорупційного комітету України стали перевіряти в Тернополі, де в цей час уже сформувалася керівна ланка. Четверо її посадовців, зокрема, регіональний експерт, в обов’язки котрого й входив ретельний моніторинг усіх кандидатів, начальник обласного відділу його заступник та керівник одного з районних відділень, які, так би мовити, проштовхували потрібних людей, взялися формувати «професійне» ядро.

Та не всім по кишені була ще одна вимога, продиктована згори, самим керівником комітету, – за працевлаштування потрібно платити чималі гроші – від 2 до 10 тисяч умовних одиниць. Знайшлися ті, хто не пошкодував грошей. Як встановили оперативники управління боротьби з організованою злочинністю, вісімнадцятеро жителів Тернопільської та Чернівецької областей спокусилися на посади.

Звичайно, ні про «тарифи», ні про куплені в антикорупційному комітеті посади ніхто й ніколи б не довідався, якби не важлива деталь – люди залишилися не працевлаштованими. Вони бачили підписані рукою голови комітету накази про їх призначення, чули обіцянки, що ось-ось їм нададуть теплі кабінети і повноваження, але не більше.

Минуло 2 роки і ті, кому люди носили великі суми грошей, стали уникати з ними спілкування. Хтось змінив номер телефону, дехто – навіть місце проживання, подавшись за кордон. Потерпілі пішли до міліції.

Як розповів начальник управління боротьби з організованою злочинністю Анатолій Лупійчук, було задокументовано злочинну групу, яка займалася вимаганням та отриманням неправомірної вигоди. Дії п’яти підозрюваних та звинувачених кваліфіковані за частиною 4 ст.369 КК України. Сума поборів, за заявами потерпілих, склала майже півмільйона гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ