Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

В Білорусі затримали екс-начальника охорони Лукашенка, який шпигував на Росію

Комітет державної безпеки Республіки Білорусь у суботу, 4 травня 2019 року, офіційно підтвердив арешт колишнього заступника державного секретаря Ради безпеки цієї країни полковника Андрія Втюріна, який в минулому також 7 років поспіль очолював особисту охорону Олександра Лукашенка

Про це повідомляє прес-служба КДБ РБ, передає Прямий.

"Слідчим управлінням КДБ пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 430 ("Одержання хабара") КК Республіки Білорусь, Втюріну Андрію Олександровичу. Напередодні він був затриманий на місці злочину при отриманні 148 600 доларів США від представника російської комерційної структури "Г" за сприяння в просуванні її інтересів в Республіці Білорусь. Останньому пред'явлено звинувачення в даванні хабара", - зазначають у спецслужбі.

Наголошується, що обидва обвинувачених визнали провину за даним епізодом в повному обсязі. До них застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Втюріну загрожує позбавлення волі від 5 до 15 років з конфіскацією майна.

При цьому указ Лукашенка про звільнення Втюріна з Радбезу Білорусі "за вчинення діянь, які дискредитують звання військовослужбовця" з'явився у відкритому доступі 1 травня, хоча підписано документ було ще 24 квітня.

За даними телеканалу Белсат, росіянин за походженням та випускник російського військового навчального закладу Втюрін шпигував на користь РФ. Зокрема, він знав чимало таємниць незмінного правителя Білорусі, у т.ч. щодо діяльності "ексадронів смерті" для розправи над конкурентами Лукашенка в політиці та бізнесі.

Своєю чергою міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm звертає увагу на те, що у російському медіапросторі вже розпочато певну героїзацію полковника Втюріна. Він буцімто готував "державний переворот" проти президента Білорусі.

Також російські ЗМІ пишуть, що затримано гендиректора "Белтелекома" - нібито за передачу білоруського каналу підключення до інтернету під контроль відповідних відомств Росії. Водночас міністр зв'язку Білорусі Костянтин Шульган заявив, що не має офіційної інформації, де знаходиться керівник держкомпанії.

Довідка

З відкритих джерел відомо, що Андрій Втюрін народився 1971 року в Пензі (Російська Федерація). У 1992-му закінчив Саратовське вище військове командне училище МВС Росії, а в 2002 році - Академію МВС Білорусі. У 1995-2014 - в службі охорони Лукашенко, голова служби охорони у 2007-2014 роках.

Нагороджений орденами "За бездоганну службу" та "За службу Батьківщині".

У 2014 році став заступником державного секретаря Ради безпеки РБ.

22 квітня Білорусь обмежила експорт нафтопродуктів до інших країн. Частка білоруського палива на українському ринку складає близько 33%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ