Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Іспанії вперше у світі провели операцію з пересадки двох ніг

Іспанський хірург з Валенсії Педро Кавадас протягом 15-ти годин провів першу у світі трансплантацію одночасно двох нижніх кінцівок. Про це повідомляє «El Pais».

Зокрема, журналіст «El Pais» Хайме Пратс повідомляє, що у лікарні «La Fe de Valencia» вчора, 11 липня, провели першу у світовій практиці пересадку двох ніг водночас. Пластичний хірург Педро Кавадас провів втручання, яке завершилося успішно близько 9.00. Підготовка розпочалася о 18.00 у неділю, і операція тривала 15 годин.

«Мова йде про хірургічне втручання високої складності, оскільки не було попереднього досвіду, - зазначив Департамент охорони здоров’я Женералітату Валенсія, який не хотів оприлюднювати більше інформації «доки прогрес пацієнта не дозволить». Кавадас розповів, що співпрацював з хірургами з приватної клініки. Йому також допомагав медперсонал з громадської валенсійської лікарні та техніки з Національної організації трансплантології (ONT).

Пацієнт – молодий чоловік, «оптимальний за медичними вимогами», який після автомобільної аварії втратив дві ноги вище колін. Про це у травні 2010 повідомило Міністерство охорони здоров’я Іспанії, аби зробити операцію можливою. Хірургічне втручання відкладалося, доки не знайшли підходящого донора, інформація про якого не розголошується.

Після аварії та ампутації ніг пацієнта, у нього залишилося лише 15 сантиметрів кінцівок. Ця обставина і стала причиною для трансплантації, оскільки постраждалий не міг використовувати жодних протезів, аби ходити.

Виконана трансплантація набагато складніша з технічної сторони, аніж пересадка верхніх кінцівок, яку вже робили у світі 60 разів. «Складність цієї операції дещо вища, аніж у випадку рук, але не тому, що вона потребує більш витонченої хірургії, а через більшу кількість м’язів», - заявив вчора директор ONT, Рафаель Матесанз. Основна складність у тому, що «кількість показників дуже обмежена», а вони потрібні для ретельного аналізу ризику для пацієнта та очікуваного результату операції.

Якщо бракує лише однієї кінцівки, найкраще вирішення – ортопедія. Через це до цього не трансплантували жодну ногу, як зазначає Матесанз. У випадку, якщо пацієнту ампутували дві ноги нижче колін, протези – щоразу досконаліші – не лише підтримують тіло постраждалого, а й дозволяють йому ходити. Інша річ, коли культі розташовані близько до стегна, і немає жодних підходящих протезів. Лише у такому випадку доцільна комплексна, довга і клопітка хірургія – більшою мірою мікрохірургія – яка, по суті, полягає у поєднанні кісток, вен, артерій і нервів, а також у зшиванні м’язів та шкіри донорської ноги та кінцівки реципієнта.

Після першого етапу відновлення, пацієнт зітнеться з двома вагомими проблемами. З одного боку, він буде змушений пройти курс препаратів, які пригнічують імунітет, аби не допустити відторгнення своїх нових кінцівок, що будуть частиною його ціле життя. З іншого боку, на нього чекає тривала і жорстка реабілітація. Нерви пацієнта не з’єднані з донорськими, а тільки простягаються вздовж нових ніг, аби керувати м’язами. Зростання – повільний процес. Це приблизно міліметр щодня, тому мине більше року, доки нерви цілком освоять новий орган та під’єднаються до кожного м’яза. Тому мине багато місяців, доки ми дізнаємося, чи зможе пацієнт знову ходити.

Переклала Олександра Канафоцька.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ