Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Італії працює близько 500 тисяч українських заробітчан — Олесь Городецький

Офіційно в Італії  перебуває 118 тисяч українців, тоді як Голова Християнського Товариства Українців в Італії Олесь Городецький стверджує, що нелегально  їх є 500 тисяч осіб. За 2005 рік посольство Італії в Україні  видало 42 тисячі віз для перебування в Італії. Переважна більшість заробітчан  90%  це жінки 38-45 років. За фахом це представники освіти, медицини, працівники сільського господарства, економісти. Серед причин через які українці виїжджають  за кордон низька зарплата, її невиплата, довгострокові проекти (побудувати житло, дати освіту дітям).
Згідно соціологічних досліджень Християнського товариства Українців в Італії проведеного у 2003 році  64,1% усіх заробітчан доглядають за хворими і престарілими, 6,4% працюють нянями  для дітей в італійських сім’ях, 18,5%  домогосподарки, 2% працюють в сільському господарстві, 1,8% в сфері обслуговування., 2,6% в промисловості та 4,6% зайняті в інших сферах. 
“Окрім незнання мови і кризи особистості   українські заробітчани мають ще проблему так званої торгівлі роботою, коли українець, який вже  працює за кордоном продає можливе місце працевлаштування тому,  який щойно приїхав. Актуальна проблема особистої недовіри українців до своїх співвітчизників. Також є проблеми міждержавні. Зокрема відсутність юридичного статусу в українців в Італії, не укладаються двосторонні угоди між Україною  і Італією, не визнаються українські дипломи, не нараховуються пенсії для заробітчан. Відправити труну з покійником в Україну є дорожче аніж в Африку чи Латинську Америку. Тоді як через неофіційні шляхи українські заробітчани пересилають додому  близько 300 млн євро!” – зазначив Голова Християнського Товариства Українців в Італії Олесь Городецький на міжнародній науковій конференції “Українська іміграція в новому європейському контексті: відносини між Італією та Україною”, яка  проходила  17 червня в Українському Католицькому університеті.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ