Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Івано-Франківську точиться жорстока боротьба за посаду міського голови

У Івано-Франківську масово спотворене волевиявлення громади міста. Міська влада виявилася причетною до масштабних фальсифікацій та використання механізму «каруселей». Про це йдеться у заяві штабу одного з головних кандидатів на міського голову Івано-Франківська Юрія Солов’я.

Зокрема, у заяві сказано: «За день до виборів дільничні комісії отримали уточнені списки з реєстру виборців, які, серед іншого, містили інформацію про людей, які знаходяться за кордоном. Між іншим, в порушення Закону про вибори дільничні комісії отримали цю інформацію не від ТВК а безпосередньо в Державному реєстрі виборців. В день голосування на дільницях офіційні спостерігачі фіксували групи осіб, які намагалися проголосувати не за місцем прописки, про що складені відповідні акти та затримання. Один з членів комісії який намагався видати бюлетені за уточнюючими списками виборців зник у невідомому напрямку.

Кілька таких груп системно діяли у кожному виборчому окрузі міста. Таким чином фальсифікатори вкинули в урни для голосування від 3 до 5 тисяч «лівих» бюлетенів. За даними спостерігачів, «каруселі» відбувалися лише біля тих членів комісій, які мали на руках уточнюючі списки виборців.

Крім того, в протоколах по окремим дільницям значиться більша кількість проголосованих бюлетенів ніж видано виборцям для голосування.

Протягом дня в штаб Юрія Солов’я надходять тисячі скарг від виборців, які бачили, що за їхніх сусідів, які знаходяться за кордоном, проголосували інші люди. Оскільки ці звернення мають масовий характер штаб Юрія Солов’я звернувся до ТВК Івано-Франківська з вимогою витребувати у Державної прикордонної служби списки громадян, які перебувають за кордоном та звірити їх зі списками людей, які проголосували. Без перевірки таких даних може бути спотворена волевиявлення громади Івано-Франківська.

У разі якщо у місцевих виборах брали участь виборці, які перебувають за кордоном, кандидат на посаду міського голови вимагатиме Юрій Соловей провести перерахунок голосів по виборах міського голови, звірити дані виборців, які проголосували з даними людей, які знаходяться за кордоном та призупинити ТВК оприлюднення результатів виборів по міському голові.

Об’єктивні результати виборів, які підтверджуються проведеними екзит-полами РНБ груп та «Клуб виборців», свідчать про перемогу на виборах міського голови Юрія Солов’я з відривом у 4-5%. Спотворити справжні результати вдалось лише завдяки масовому фальшуванню на дільницях. Голова «Громадського форуму» Юрій Соловей переконаний, що фальсифікація виборів – це робота головного оппонента чинного мера Віктора Анушкевичуса. Юрій Соловей настроєний рішуче, адже готує з цього приводу судові позови. «Вчора більшість людей проголосувало за народного кандидата, – переконаний Соловей. – Адже люди оцінюють нашу роботу не за політичними обіцянками, а за нашими вчинками. Ми будемо боротися за кожен голос і відстоїмо волевиявлення наших громадян через суд».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ