Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В КВУ розповіли про особливості місцевих виборів-2020

Як інформує прес-службі КВУ, складнощі з підрахунком голосів, поява значної кількості регіональних партій і поширення телеграм-каналів – ключові особливості майбутніх місцевих виборах 2020 року.

Про це заявив голова КВУ Олексій Кошель під час конференції КВУ: ʺМісцеві вибори 2020: законодавчі новели та регіональний вимірʺ, яка відбувалася за підтримки Фонду Конрада Аденауера.

За словами О. Кошеля напередодні місцевих виборів кількість регіональних партій може подвоїтися. Станом на зараз в Україні діє понад 20 таких політичних сил і їх кількість буде зростати. Мова йде про партії, які, проводять діяльність виключно в межах одного чи кількох регіонів або окремих населених пунктів. До прикладу, ВО ʺЧеркащаниʺ, ʺБіла Церква разомʺ, ʺКияни передусім!ʺ, ʺПартія Вінничанʺ, ʺХерсонціʺ, ʺНаш дім – Одесаʺ та ін. За даними КВУ регіональні партії діють у понад 11 областях України. Найбільше регіональних партій в Харківській, Одеській та Закарпатській областях.

В останні місяці КВУ фіксує появу так званих іменних партій мерів великих міст. Зокрема, на початку грудня про створення політичної партії ʺРідний дімʺ заявив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. За повідомленнями місцевих ЗМІ на початку лютого про створення власної політичної сили також заявив міський голова Запоріжжя Володимир Буряк.

Ну думку О. Кошеля особливістю місцевих виборів також стане активна поява анонімних телеграм-каналів та використання їх як передвиборчої технологій. Зокрема, саме через такі засоби можуть поширюватися неправдиві дані про кандидатів та матеріали із ознаками чорного PR.

Складнощі з підрахунком голосів також можуть стати однією з особливостей майбутньої кампанії. Вони будуть пов’язані із особливістю виборчих систем, які будуть застосовані на місцевих виборах. За словами О. Кошеля в разі балотування значної кількості політичних партій у великих містах можуть виникнути суттєві труднощі із підрахунком голосів виборців і відповідний процес значно затягнеться у часі. Пов’язано це із тим, що членам виборчих комісій доведеться рахувати не лише голоси, віддані на користь партій, але й голоси на підтримки кандидатів від тих чи інших політичних сил. Саме така система діятиме в містах з населенням понад 90 тис. виборців і на виборах до обласних рад.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Комітет виборців проаналізував відвідування народними депутатами України та парламентськими фракціями пленарних засідань Верховної Ради у лютому 2020 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ