Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У мережі зявились біографії катів НКВД
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У мережі з'явились біографії катів НКВД

Російське товариство “Меморіал” зібрало і виклало у мережу Інтернет інтерактивну базу службовців НКВД, які були безпосередніми виконавцями репресій, суть яких — у тероризуванні цивільного населення усіх національностей, які проживали у колишньому Радянському Союзі.

Метою систематичного масового терору було позбавлення підкорених Москвою народів своїх власних політичних, культурних та господарських  еліт та доведення тих, хто залишився у живих, до стану безмовних рабів. 

Основою і головним змістом цього довідника послужили відомості про працівників НКВД, зібрані в бібліотеках і архівах Андрієм Миколайовичем Жуковим.

Спочатку – коли архіви були наглухо закриті - головною джерельною базою цього дослідження були старі періодичні видання, що публікували відомості про нагородження працівників НКВД і короткі біографічні довідки при обранні керівників НКВД-УНКВД в депутати Верховних Рад. Інформація в енциклопедичних виданнях і в книгах з історії органів держбезпеки була вкрай мізерна.

У 1990-х роках відкрився доступ і до архівних матеріалів: документів про нагородження співробітників органів держбезпеки і позбавлення їх орденів і наказам НКВД по кадрам - про переміщення працівників і присвоєння персональних звань. Вивченню цих документів А. Н. Жуков присвятив багато років.

Завдяки його роботі і став можливий цей проект.

Довідник ялвляє особливу цінність і громадський інтерес. З його допомогою історики зможуть атрибутувати безліч досі безіменних співробітників держбезпеки, які залишили лише свої підписи (як правило, тільки прізвища без вказування імен та по-батькові) в слідчих справах. Довідник буде незамінний і для правильного розуміння багатьох мемуарних текстів, де прізвища чекістів часто згадуються не тільки без всяких пояснень, але навіть без ініціалів. Важливий він і для вивчення системи органів держбезпеки в цілому.

Переглянути базу можна тут.

Товариство «Меморіал»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ