Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

В МОЗ порадили, як зігрітися взимку

Згідно зі статистикою, найбільша кількість людей, які гинуть від обмороження - це ті, хто вживав алкоголь у надто великих дозах і ті, кого було травмовано.

Про це сказав у коментарі УНН професор, головний комбустіолог Міністерства охорони здоров’я України Георгій Козинець.

"Алкоголь має двофазну дію. Перша фаза, коли збільшується тепловіддача, тобто, з’являється уявлення, що людина може зігрітися, а друга фаза приводить до більш швидкого переохолодження. Так що алкоголь для зігрівання не потрібен. Краще - гарячі напої, - запевнив фахівець.

Він наголосив, що згідно зі статистикою, найбільше страждають люди, які вживали алкоголь в надто великих дозах. Тобто, уточнив Г.Козинець, найбільше помирає людей під час обмороження від травм і алкоголю.

Крім того, наголосив Г.Козинець, людям завжди потрібно зігріватися так: треба добре одягатися, закривати відкриті частини тіла, щоб не відморозити. Адже, перш за все, замерзають ніс, вушні раковини, кисті та стопи. Тому, підкреслив професор, не треба одягати взуття, яке пережимає кровоносні судини, а також не потрібно носити важкі речі, бо вони пережимають кровопостачання пальців. І через це можна обморозити пальці.

"Перша допомога при цьому. Треба, насамперед, проводити активні рухи, вони у два-три рази збільшують кровопостачання, бо відмороження - це зміни у кровопостачанні. Тобто, виникає спазм судин, за якими йде відмороження. В жодному разі не зігрівати гарячою водою або класти кінцівки на батареї. Треба зігрівати активними рухами і накладати муфти із зігріваючої тканини. Тобто, робити так зване внутрішнє зігрівання", - порекомендував фахівець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ