Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В МЗС масштабна кадрова ротація

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко ініціював масштабну кадрову ротацію керівництва МЗС та глав дипломатичних представництв за кордоном. Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", стали відомі імена кандидатів на посади голів ключових дипломатичних представництв - зокрема, посольств України в США і Росії, а також місії в Євросоюзі. Всі вони - кадрові дипломати зі структури МЗС. Крім того, з'явилася інформація про плановані призначення заступників глави міністерства.

14 квітня на сайті Кабінету міністрів з'явилися розпорядження про відставку заступника міністра закордонних справ Валерія Чалого і призначення на цю посаду Віктора Майка. Майко з 2005 року був послом України в Туркменії і Афганістані (за сумісництвом). Чалий раніше курирував інформаційну політику МЗС. "Я сам подав у відставку, і у мене були для цього мотиви. Більш детальні коментарі я дам пізніше, а зараз зазначу, що моя мотивація не пов'язана персонально з міністром Костянтином Грищенком", - зазначив Валерій Чалий. Втім, джерела видання стверджують, що головною причиною його відставки стали саме розбіжності з міністром.

Ротація керівництва МЗС на цьому не завершиться - найближчим часом будуть призначені ще два заступника міністра і один перший заступник. На вакантну з червня 2009 року посаду першого заступника глави МЗС буде призначений нинішній посол України в США (з 2005 року) Олег Шамшур. Заступником міністра стане Павло Клімкін, який очолює департамент МЗС з питань європейської інтеграції. Цю інформацію підтвердило джерело в самому департаменті. Швидше за все Клімкін змінить профіль діяльності і буде курирувати економічний напрям МЗС, зокрема роботу торговельно-економічних місій. Як повідомлялося, Кабмін прийняв рішення ввести ці місії, що мали раніше значну автономію, до складу українських диппредставництв. Ще одним заступником, як очікується, стане Іван Кулеба (посол України в Чехії в 2004-2009 роках, заступник глави МЗС у 2002-2004 роках).

Частина нинішніх заступників міністра звільнять посади і будуть спрямовані на посольську роботу. Крім цього, очікується масштабна ротація керівників дипломатичних представництв України. Деякі з них підуть у відставку планово - зокрема, посли у Великобританії Ігор Харченко і в Польщі Олександр Моцик (обидва працювали в посольствах з 2005 року). Але від деяких дипломатів МЗС вимагає залишити пости до завершення терміну перебування. У їх числі посол у Франції Костянтин Тимошенко (з 2007 року) і глава місії України при Євросоюзі Андрій Веселовський (з 2008 року). "Ротація в МЗС - звичайна справа, але вона не повинна проводитися до закінчення планового терміну перебування послів за кордоном. У посла є можливість судитися з міністерством і вигравати справу", - пояснив народний депутат, член парламентського комітету у закордонних справах Андрій Шкіль (БЮТ).

У результаті ротації звільняються вакансії послів України в найбільших країнах-партнерах. Послом у США, за інформацією "Комерсанта", стане Олександр Моцик, це рішення погоджено з Адміністрацією президента. Новим послом в Євросоюзі буде Костянтин Єлісєєв. На сьогодні він є заступником голови МЗС і курирує європейський напрям. Днями до Брюсселю був направлений запит на агреман щодо його кандидатури, однак відповідь ще не отримано. Необхідно відзначити, що до Єлисєєва в ЄС ставляться трохи насторожено - він відомий як жорсткий переговірник, що традиційно викликає негативні емоції у партнерів з переговорних груп ЄС. Проте навряд чи Брюссель відмовить йому в агремане, оскільки там вважають неприпустимою паузу у взаєминах.

Крім того стала відома найбільш вірогідна кандидатура на посаду посла в Російській Федерації, що вивільнилася після призначення Костянтина Грищенка главою МЗС. Раніше в ЗМІ була оприлюднена інформація про те, що послом України в Росії буде призначений народний депутат Леонід Кожара (Партія регіонів). У профільному парламентському комітеті підтверджують, що його кандидатура розглядалася, але найбільші шанси очолити посольство РФ зараз у першого заступника глави МЗС Володимира Хандогія.

Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл заявив, що "Костянтин Грищенко спочатку схилявся до кандидатури Хандогія і навіть дав йому вказівку готуватися до переїзду". "У мене також є інформація, що послом буде Хандогій", - погодився з ним Андрій Шкіль.

Кандидатура посла України в Польщі поки не визначена. Це пов'язано з тим, що рішення про переведення Олександра Моцика було прийнято нещодавно, і міністр ще не завершив відбір претендентів. Послом у Франції планують призначити Олександра Купчишина, нинішнього заступника глави МЗС. У ще одну стратегічно важливу для України державу - Бельгію, яка одержує у другому півріччі статус голови ЄС, - буде спрямований Ігор Долгов, який раніше працював послом у ФРН.

Разом з тим, Чорновіл нагадав, що остаточне рішення про призначення послів приймає президент: "Теоретично на цьому етапі в список можуть бути внесені зміни".

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ