Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Національному музеї у Львові відкриється виставка творів Мирона Левицького з колекції його дружини

4 грудня 2009 року о 16:00 у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20) відбудеться урочиста презентація «Збірки Галини Горюн-Левицької – дару пам’яті Мирона-мистця», яку передала у дарунок Україні в особі НМЛ дружина відомого українського митця Мирона Левицького, колекціонерка мистецьких творів, громадянка Канади українського походження – Галина Горюн-Левицька, – повідомили у музеї.

 

Унікальна колекція включає  сімдесят сім  мистецьких творів  Мирона Левицького та ще сорок дві роботи відомих українських художників ХХ століття: Олекси Грищенка, Любослава Гуцалюка, Едварда Козака, Михайла Кмітя, Василя і Миколи Кричевських, Василя Хмелюка. Колекціонерка формувала збірку за певним принципом, збираючи твори українських художників у діаспори, чиї імена було вилучено з історії українського мистецтва.

 

Митці, творчість яких представлена у збірці Галини Горюн-Левицької, провідники відмінних, інколи антагоністичних мистецьких стилів. Полотна тематично різнопланові та виконані різною технікою. Вони не тільки яскраво та всебічно відображають творче життя їх авторів, зокрема, а й розкривають духовний світ української діаспори, загалом.

 

Особливої уваги у збірці заслуговують полотна Якова Гніздовського «Квітка» (1974 р.), Василя Хмелюка «Жінка в білому» (1944), «Львар» (1950-60ті рр.),  Олекси Грищенка «Морський краєвид Корсики: Острів Рус» (1960-ті рр.), «Кошик з морськими їжачками (1960-ті)»  та  одне  з ранніх полотен  Василя Кричевського «Алушта. Крим» (1924 р.). На­мальована ясними і свіжими барвами, картина поєднує імпресіоністичну палітру з постімпресіоністичним плоским моделюванням простору та, без сумніву, вважається   одним із шедеврів  у творчій спадщині Кричевсь­кого.

 

Першим кроком до повернення колекції в Україну стало видання  каталогу «Збірки Галини Горюн-Левицької» (К., «Родовід» 2006 р.), у якому представлені модерністичні роботи багатьох відомих українських мистців, які творили поза межами України. До цього ж каталогу увійшла й найбільша збірка творів М. Левицького. Саме з нього ми вперше дізналися про існування такої колекції.  Згодом була поїздка генерального директора НМЛ, заслуженого діяча культури УкраїниІгоря Кожана до Канади для особистого знайомства з меценаткою та після тривалих переговорів колекція творів Галини Горюн-Левицької була передана в дар українському народу в особі  Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького.

 

Передача та перевезення творів було здійснено за активної участі та великого сприяння Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, в особі п. Юрія Савчука, Міністерства  закордонних справ України, Генерального  консульства України в Торонто, яким висловлюєм щиру вдячність, а також  за  допомоги транспортних компаній: авіакомпанії «Аеросвіт», Kunsttrans, що їм складаємо  слова щирої подяки.

 

Окрему подяку зголошуємо  відданим шанувальникам та довголітнім приятелям музею, які також вагомо спричинилися до реалізації цього вагомого  проекту, а саме: Лідії Лихач, Христині Цурковській, Марії  та  Роману Винницьким.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ