Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В ООН засудили Україну за напади на ромів і похвалили за захист ЛГБТ

ООН занепокоєна нападами на громадських активістів та національні меншини в Україні, які залишаються безкарними, проте похвалила поліцію за забезпечення порядку під час "Маршу рівності", який пройшов у Києві минулими вихідними, - ВВС Україна.

Про це йдеться у доповіді голови Моніторингової місії ООН про ситуацію з правами людини в України Фіони Фрейзер.

За її словами, за період з 16 лютого до 15 травня 2018 року ООН зареєструвала 41 порушення права на вираження поглядів, свободи ЗМІ, проведення мирних зібрань, а також випадки насильства проти людей, які належать до нацменшин.

Зокрема зареєстровано чотири напади на помешкання ромів, з яких вони мусили тікати, а їхнє майно було спалене. Два таких випадки зареєстровані у Києві, по одному - в Львівській та Тернопільскій областях.

"Групи праворадикалів, які стоять за більшістю таких нападів на ромів, мирні зібрання та осіб, що виражають ініші погляди, вважають себе, мабуть, над законом і інколи навіть вихваляються своїми діями в соцмережах", - наголосила Фіона Фрейзер.

Представниця ООН закликала поліцію та прокуратуру запобігати таким проявам насильства, забезпечити ефективне розслідування цих випадків і притягти винних до відповідальності для того, щоб не сприяти "відчуттю безкарності".

"Якщо ці напади залишити поза увагою, це означатиме, що потерпілі не матимуть справедливості і не зможуть користуватися рівним захистом перед законом", - зазначила пані Фрейзер.

Водночас Фіона Фрейзер відзначила професіоналізм поліції під час проведення "Маршу рівності" в Києві.

"Це чітко демонструє професіоналізм і здатність поліції забезпечити громадянам висловлення їхніх поглядів", - зазначила вона.

Фіона Фрейзер додала, що ті люди, які звинувачують поліцію у застосуванні проти них фізичної сили під час "Маршу рівності", мають звернутися зі скаргами до поліції.

"У випадку відсутності реакції на ці скарги, ми вас будемо раді бачити у себе", - зазначила вона.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ