Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

В РФ продовжили обмеження на транзит вантажів з України

Президент Росії Володимир Путін продовжив на півроку обмеження при транзиті вантажів з України в Казахстан і Киргизію. Про це повідомили на російському порталі правової інформації.

Згідно з повідомленням, транзитні обмеження були продовжені на другу половину 2018 року - до 1 січня 2019 року.

Указ набрав чинності 29 червня 2018 року.

Нагадаємо, востаннє Путін продовжував дію зазначених обмежень в кінці минулого року.

Відповідний указ встановлює, що транзитні перевезення вантажів з України до Казахстану через територію РФ здійснюються лише з Білорусі "за умови застосування до вантажних приміщень, ємностей та інших місць, в яких перебувають товари, засобів ідентифікації що функціонують на основі технології системи "ГЛОНАСС", а також за наявності у водіїв облікових талонів".

На початку липня 2016 року Путін вніс зміни до указу згідно з якими, правила ввезення вантажів з території України через Росію поширюються не лише на Казахстан, а й на Киргизію.

Україна в середині вересня 2016 року направила запит про консультації з Росією до СОТ з обмежень транзиту українських товарів через територію РФ, але консультації, що відбулися в листопаді, до консенсусу не привели.

Подання запиту на консультації є першим етапом подання позову, провал консультацій протягом 60 днів надає можливість ініціювати створення панелі арбітрів, чим у середині лютого 2017 року скористалася Україна, але РФ тоді заблокувала скликання панелі. У разі повторної заявки рішення про скликання групи експертів приймається автоматично.

У своїй скарзі до СОТ Україна оцінила скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі 2016 року через такі дії РФ у 35,1%, зокрема до Казахстану - на 45,5%.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ