Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Угорщині збанкрутував завод олігарха, який будує стадіон у Львові

Найстаріше металургійне підприємство Угорщини - Дієвшдерський металургійний завод DAM 2004, що належить компанії Donbass Dunaferr, одним із власників якої є "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), визнано банкрутом. Про це повідомив голова профспілки підприємства Йожеф Аготаї, - пише «Українська правда» з посиланням на "Дело".

За його словами, керівництво підприємства вже оголосило про звільнення 878 з 894 працівників.

 

DAM 2004 - електрометалургійний завод з виробничою потужністю 620 тис. тонн сталі на рік. Завод в основному виробляв сталеві напівфабрикати - квадратну заготовку і арматуру. Ця продукція переважно використовувалася найбільшим в Угорщині виробником сталі, який належить ІСД  - металургійному комбінату ISD Dunaferr, розташованому в тому ж Дунауйвароші.

 

Представники ІСД відмовилися коментувати інформацію про банкрутство угорського підприємства, посилаючись на те, що метзавод офіційно не входить до структури корпорації.

 

На думку експертів, власникам було невигідно утримувати завод в умовах низького попиту на металопродукцію в Європі.

До того ж у минулого року на підконтрольному ІСД Алчевському металургійному комбінаті (АМК) було запущено два конвертера. Як зазначають аналітики, встановлені на АМК конвертери здатні за місяць зробити стільки ж сталі, як на DAM 2004 проводилося за рік.

 

Нові сталеплавильні печі були встановлені в рамках проведеної ІСД разом із швейцарською компанією-металотрейдерів Duferco масштабної модернізації комбінату.

Зараз через низький попит на сталь ці потужності частково простоюють. Тому, як зазначають експерти, в умовах, коли треба окуповувати витрати на модернізацію Алчевського меткомбінату, утримувати персонал угорського заводу, що одержує зарплати за європейськими стандартами, виявилося невигідно.

 

Найімовірніше, що ISD Dunaferr найближчим часом буде переорієнтовано на напівфабрикати саме Алчевського підприємства.

 

Нагадаємо, що  власником 49,99% статутного фонду корпорації «Індустріальний Союз Донбасу» є компанія ТОВ «Проектно-будівельне підприємство «Азовінтекс», яке будує стадіон до Євро у Львів, а також  провадить реконструкцію злітно-посадкової смуги у Львів. При цьому обидва ці підряди «Азовінтекст» здобув поза тендером за спеціальною процедурою одного виконавця.

 

Як відомо, одним з співвласників ІСД є керівник групи радників прем’єра Тимошенко – Віталій Гайдук. Інший співвласник ІСД – Сергій Тарута, а його брат Олександр офіційно займає посаду гендиректора «Азовінтексу».

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ