Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні активізувались аферисти, які продають "посвідчення журналіста"

Гал-інфо вже писало, про схему з продажу журналістських посвідчень, яку запровадили організатори фінансової запорізької піраміди. З того часу пройшло декілька років, і схоже, що схема продовжує бути актуальною.

Потрібне посвідчення журналіста? Звертайтесь

Напередодні в соцмережі Facebook знову активізувались продавці фейкових посвідчень. Які доволі щедро оплачують відповідну рекламу в соцмережах. Зважаючи на досить жваве обговорення даних рекламних дописів, попит на дані "посвідчення" є досить великим.

1/2

Варто зауважити, що одне з рекламних посилань веде на форум "любителів зброї", де покупцям фейкових посвідчень обіцяють "ходатайства от главного редактора для оформления разрешения на травматическое оружие".

"Продаж журналістських посвідчень – це очевидне шахрайство, на яке мала б реагувати поліція чи кіберполіція, якщо це стосується онлайн-торгівлі такими посвідченнями. Втім, скоріш за все це навряд чи зупинить таких шахраїв, адже правоохоронцям треба буде довести, що посвідчення продаються за гроші. Загалом на такі речі мали б звертати увагу профільні організації – НСЖУ, НМПУ тощо", - зазначив в коментарі Гал-інфо головний редактор ZAXID.NET Олег Онисько.

"Схоже, що тут формально буде важко підкопатися. Вони певно мають якусь газету, яка виходить раз в рік, і дають посвідчення кореспондента цього видання. В більшості країн Європи держава власне акцентує членство у професійній спілці журналістів", - повідомив головний редактор сайту Leopolis.news Андрій Болкун.

"Є офіційна визнана Національна спілка журналістів України, і посвідчення НСЖУ є підтвердженням того, що ця людина є журналістом, вона має свою прес-карту, має свій номер і це підтвердження, що ця людина професійно займається журналістикою. А сьогодні можна надрукувати будь-що, але воно не має сили. І в основному такі речі роблять коли йде наближення до виборчих компаній, тоді з'являється багато так званих "журналістів" для відповідних маніпуляцій. Але офіційним підтвердженням журналіста є редакційне посвідчення і посвідчення члена НСЖУ", - зокрема зазначив голова Львівської організації НСЖУ Ярослав Климович.

"Це є дуже великою проблемою. Адже саме через таких псевдо-журналістів дуже часто формується хибне уявлення про справжніх представників медіа, які віддано займаються своєю справою. Варто також звернути увагу на те, кого найбільше цікавить так зване "посвідчення журналіста". Дуже часто їх шукають та пропонують як "законний" метод придбання та оформлення дозволу на травматичну зброю, і це є своєрідним тестом зокрема для правоохоронних органів" - головний редактор Гал-інфо Маринюк Андрій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ