Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні епідемія ВІЛ/СНІДу досягла найнебезпечніших в Європі масштабів

За даними міністра охорони здоров’я В.Князевича, в Україні на початок 2010 р. мешкає 360 тис. (від 15 років і старше) ВІЛ-інфікованих.

Кількість ВІЛ-інфікованих у Східній Європі та Центральній Азії за 9 років виросла на 66%. Загалом у цих регіонах налічується більше 1,5 мільйонів людей, що живуть з ВІЛ. У Естонії, Російській Федерації та Україні рівень розповсюдження перевищує 1%. Про це нагадує Об'єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС).

Як відзначається, в Україні епідемія ВІЛ/СНІДу досягла найнебезпечніших в Європі масштабів. Експертів ООН турбує той факт, що розвиток епідемії продовжує випереджати масштаби та темпи боротьби з нею.

«З 2001 року в регіоні Східної Європи та Центральної Азії спостерігається значне зростання числа людей, що живуть з ВІЛ, - на 66%», - заявив директор Групи регіональної підтримки ЮНЕЙДС для Європи та Центральної Азії Деніс Браун. Він відзначив, що за той же період темпи розповсюдження вірусу імунодефіциту в Азії в цілому знизилися на 5%.

Одночасно експерти ЮНЕЙДС відзначають деякі зміни на краще в регіоні, зокрема, пов'язані з розширенням доступу до послуг з лікування ВІЛ, що привело до зниження смертності від СНІДу.

Експерти підкреслюють, що споживання ін'єкційних наркотиків є основним шляхом передачі ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії. В зв'язку з цим вони пропонують активізувати заходи з профілактики ВІЛ серед споживачів наркотиків та їх сексуальних партнерів.

Нагадаємо, як повідомив 3 березня ц.р. в.о міністра охорони здоров'я Василь Князевич, в Україні на початок 2010 р. мешкає 360 тис. (від 15 років і старше) ВІЛ-інфікованих. За його словами, у 2009 р. в країні зареєстровано майже 20 тис. випадків ВІЛ-інфекції, що становить 43 хворих на 100 тис. населення. При цьому В.Князевич підкреслив, що за період з 2006 по 2009 р. відмічається зниження темпу приросту даного показника з 16,8% в 2006 р., до 5,7% в 2009 р. "Внаслідок впровадження широкомасштабної антиретровіросної терапії у 2009 р. вперше порівняно з попереднім роком зменшилась кількість випадків смерті від СНІДу з 2 тис. 710 осіб, до 2 тис. 591 особи. Проте доступ до антиретровірусної терапії (АРТ) поки що не задовольняє потреб пацієнтів. Станом на початок року АРТ отримувало 15 тис. 871 особа, з них за кошти держбюджету - 14 тис. 468 осіб (91,2%) та 1 тис. 403 особи (8,8%)  - за кошти шостого раунду Глобального центру", - зазначив В.Князевич, - РБК.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ