Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні гепатит В і С обіцяють лікувати коштом держави

Важкість патології вірусних гепатитів полягає в тому, що лікування та діагностика цієї хвороби є дорогим. Тому той факт, що Уряд ухвалив проект розпорядження «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року» - вагома подія для України. Про це зазначив директор Департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей під час прес-конференції «СТОП гепатитам в Україні!». Про це повідомила прес-служба МОЗ.

«Питання вірусних гепатитів є актуальним у всьому світі, не винятком є наша держава. Вірусні гепатити в Україні за ступенем негативного впливу на здоров'я населення займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології. Виконання Програми дасть змогу зменшити захворюваність гострим вірусним гепатитом В у 2-3 рази, знизити захворюваність гострим вірусним гепатитом С; охопити медичними послугами з профілактики вірусних гепатитів 50-60% представників груп ризику; забезпечити навчання школярів у 90% загальноосвітніх навчальних закладах за програмою формування здорового способу життя; зменшити ризик інфікування при трансфузіях на 90% за рахунок покращення лабораторної діагностики служби крові і впровадження ПЛР-діагностики (полімеразна ланцюгова реакція), забезпечити хворих на гепатит В і С, що потребують противірусної терапії, знизити на 40% рівень смертності серед хворих на хронічний вірусний гепатит В і С; удосконалити систему лабораторного контролю якості діагностики та лікування інфікованих і хворих», - наголосив Микола Хобзей.

Актуальність Загальнодержавної цільової програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року зумовлена необхідністю створення ефективної системи дієвих заходів щодо запобігання подальшому поширенню вірусних гепатитів.

«Вірусний гепатит називають «ласкавим вбивцею». Він може жити в організмі людини дуже довго, і протягом 10-ти, 15-ти, 20-ти років ніяк себе не проявляти. А потім людина швидко помирає від цирозу або раку печінки», - розповідає голова ВГО «Зупинимо гепатит» Ольга Гаврилова.

За її словами, пацієнти брали активну участь у розробці Програми по гепатитам. «Активісти громадських організацій, самі пережили гепатит, і вони як ніхто інший розуміють проблеми хворих. Такі організації входили в робочу групу зі створення Концепції. Сьогодні надзвичайно важливо, аби до процесу вирішення проблеми із вірусними гепатитами залучилася держава. Пацієнти вимагають визнати боротьбу з хронічними вірусними гепатитами одним з пріоритетів вітчизняної системи охорони здоров'я, і дуже важливо, що сьогодні на державному рівні розроблений конкретний план дій щодо зниження захворюваності та смертності від них», - підкреслила Ольга Гаврилова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ