Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

В Україні хочуть узаконити прапор ОУН-УПА

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №8207 "Про прапор національної гідності", який регулює використання поряд з державними символами України червоно-чорного прапора УПА.

Відповідний законопроект був поданий в Раду десятьма народними депутатами - представниками "Свободи", "Радикальної партії" і позафракційними, повідомило видання Оbozrevatel.com.

Законопроект передбачає, що прапор національної гідності встановлюється: на будівлях державних органів України, як центральних, так і місцевих, а також на будівлях органів місцевого самоврядування - в наступні дні: 22 січня (День Незалежності і Соборності України), 20 лютого (День Героїв Небесної сотні), 14 березня (День українського добровольця), 21 травня (День пам'яті жертв політичних репресій), 23 травня (День Героїв), 28 червня (День Конституції України), 24 серпня (День Незалежності України), 14 жовтня (День створення Української повстанської армії), 6 грудня (День Збройних Сил України).

Крім того, місцеві ради можуть затверджувати перелік додаткових днів, в які встановлюється або піднімається прапор національної гідності.

Депутати також запропонували доповнити КпАП і КК статтями, що стосуються поводження з прапором національної гідності. За невиконання вимог щодо підняття прапора в святкові дні відповідальним чиновникам виписується штраф в розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 5100 до 8500 тисяч гривень. Публічна наруга над прапором УПА тягне за собою відповідальність у вигляді "штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень), або арештом до 6 місяців, або позбавлення волі до трьох років".

"У сучасній українській історіографії червоно-чорний прапор є символом незламності українського духу, вірності військовим традиціям і присяги на вірність народу України. Червоний колір означає кров, пролиту в боротьбі за свободу України, а чорний колір, землю, на яку була пролита ця кров", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Один з авторів документа Андрій Іллєнко заявив  LB.ua, що основна ідея цього законопроекту - узаконення червоно-чорного прапора УПА.

"Ми бачимо, що цей прапор використовується де-юре і де-факто не тільки на заході України, а й, наприклад, за рішенням Бориспільської ради під Києвом. Ми пропонуємо в законі закріпити норму, яка дозволить вивішувати цей прапор разом із державним на будівлі під час свят. Плюс ми пропонуємо, щоб місцеві ради могли вивішувати прапор УПА в окремі знакові дати для конкретних регіонів", - сказав Іллєнко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ