Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Надзвичайні події

В Україні хочуть закрити 16 ТРЦ через порушення пожежної безпеки

В ході масштабної перевірки закладів масового скупчення людей на предмет виконання вимог безпеки станом на сьогодні виявлено понад 15 тисяч порушень. Про це повідомив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін під час засідання уряду.

“На сьогодні ДСНС виявлено понад 15 тисяч порушень, з яких більше 5 тисяч не усувались протягом тривалого часу”. Про це повідомив Голова ДСНС Микола Чечоткін під час Засідання Уряду 11 квітня. Цього дня Голова Служби доповів про перші результати перевірок об'єктів із масовим перебуванням людей, закладів охорони здоров'я зі стаціонарним лікуванням, а також шкіл та садочків.

Відкриваючи Засідання, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зауважив, що очевидним є те, що має місце безвідповідальність, байдужість та нерозуміння того, що нехтування правилами безпеки призводить до людських жертв.

“З таким бардаком миритися ми не збираємося”, - наголосив Глава Уряду. Він також підкреслив, що це не разова акція — моніторинг буде здійснюватися на постійній основі. “Ще раз наголошую: мені не потрібні штрафні санкції, мені потрібна безпека громадян і розуміння того, що всі рекомендації мають бути виконані а безпека людей — забезпечена”, - сказав Володимир Гройсман.

В свою чергу, Голова ДСНС Микола Чечоткін повідомив, що перевіркам підлягають понад 30 тисяч об'єктів із масовим перебуванням громадян: із них більше 4 тисяч торговельно-розважальних центрів, майже 2 тисячі лікарень, а також понад 25 тисяч шкіл та дитячих садків.

“Для проведення наглядових заходів задіяно більше 2 300 працівників ДСНС України. Особлива увага під час перевірок звертається на питання щодо забезпечення безпеки людей, а саме: відповідність вимогам пожежної безпеки, шляхи евакуації, наявність і технічних стан систем автоматичної пожежної сигналізації та пожежогасіння, а також системи оповіщення та димовидалення”, - доповів Микола Чечоткін.

“Додатково з персоналом закладів проводяться профілактичні відпрацювання їхніх дій у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, в тому числі із залученням підрозділів ДСНС”, - додав він.

“ На сьогодні перевірено 1 319 об'єктів, з яких 937 дошкільних та шкільних закладів, 56 лікарень зі стаціонарним лікуванням, 326 торговельно-розважальних центрів і об'єктів дозвілля. Під час перевірок виявлено понад 15 000 порушень, з яких більше 5 тисяч не усувались протягом тривалого часу”, - прозвітував Микола Чечоткін.

Він також зазначив, що найгірший стан з виконанням приписів спостерігався у Донецькій, Сумській і Тернопільській областях, де не виконується понад 60% раніше запропонованих заходів.

“Всього на керівників об'єктів накладено 1 200 адміністративних стягнень, за порушення вимог пожежної безпеки до суду подано позови про закриття 37 об'єктів, з них: 16 ТРЦ, 18 дошкільних та шкільних закладів, а також 3-х лікарень”, - зазначив Голова ДСНС.

Микола Чечоткін повідомив, що проміжні результати перевірок будуть висвітлені на сайті ДСНС з подальшим щотижневим оновленням.

“Позиція Служби до порушників залишається принциповою і безкомпромісною”, - наголосив Голова ДСНС.

Користуючись нагодою, Микола Чечоткін звернувся до керівників об'єктів з проханням повідомляти правоохоронні органи та ДСНС про підозрілі дзвінки щодо “вирішення” питань з проходженням перевірки.

“До нас доходить інформація, що керівникам ТРЦ телефонують із пропозицією “повирішувати” за певну винагороду лояльне проходження перевірки. Я хочу запевнити, що це діють або групи шахраїв, або ті люди, що хочуть скомпрометувати нашу Службу”, - наголосив Голова ДСНС.

Він також повідомив, що наразі грубих фактів щодо не допуску співробітників ДСНС до об'єктів під час перевірок не зафіксовано.

В свою чергу, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в черговий раз наголосив на необхідності власникам ТРЦ навести лад на своїй території і не перешкоджати роботі інспекторів ДСНС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ