Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні майже у 800 загальноосвітніх навчальних закладах навчання відбувається мовами національних меншин

В Україні майже у 800 загальноосвітніх навчальних закладах навчання відбувається мовами національних меншин. Про це вчора, 10 березня, повідомили у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин під час круглого столу на тему «Посилення інституційного механізму, що регулює міжетнічні відносини в Україні в умовах децентралізації», інформує Урядовий портал.

Директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко зазначив, що Міністерство приділяє належну увагу питанню забезпечення освітніх потреб національних меншин в Україні відповідно до вимог Конституції України та міжнародних зобов’язань країни. 

«Сьогодні в Україні майже 800 загальноосвітніх навчальних закладів з мовами навчання національних меншин. Повна загальна середня освіта надається шістьма мовами національних меншин, і початкова освіта – ще двома мовами», - повідомив він.

За словами Юрія Кононенка, 15 мов національних меншин вивчаються в українських школах як предмет. Разом з цим, кожного року в рамках освітньої субвенції з державного та місцевих бюджетів виділяються кошти на утримання загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин і забезпечення їх навчально-методичною базою.

Так, у 2015 році було вперше видано підручники гагаузькою мовою та мовою іврит. Також, зважаючи на тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим, Урядом було схвалено спеціальне рішення щодо видання підручників кримськотатарською мовою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ