Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

В Україні можуть заборонити показ російського фільму "Ми з майбутнього - 2"

В Україні розгорілися дискусії навколо нового російського художнього фільму "Ми з майбутнього - 2". Показ стрічки про події Другої світової війни можуть заборонити, – повідомила ЛIГАБiзнесIнформ.

 

Як повідомляє Бі-бі-сі, частина експертів у Міністерстві культури і туризму вважають, що стрічка кривдить національні почуття українців, а також може зіпсувати відносини України з Росією. Вони також здивовані, що у фільмі знялися відомі українські актори. Не виключено навіть, що на авторів фільму можуть подати до суду на міжнародному рівні.

 

Перша частина стрічки "Ми з майбутнього" розповідає про чотирьох російських юнаків, які займалися "чорною археологією" і загадково потрапили у вир важких оборонних боїв 1942 року. Після повернення у наш час вони переглядають своє ставлення до тих подій.

 

Стрічка виявилася успішною і лише у Росії зібрала понад $8 мільйонів у прокаті.

 

Як розповідають ті, хто вже бачив чорновий варіант другого фільму, в "Ми з майбутнього - 2" сюжет схожий: у ньому герої з нашого часу переміщаються в 1944 рік, але тепер двоє з них українці, і всі вони потрапляють у руки Української повстанської армії.

 

На думку кінокритика Ярослава Підгори-Гвяздовського, українці - серед яких і герой актора Остапа Ступки - зображені кровожерливими і жорстокими, а у сценарії багато спотворень історичних фактів. Висновок експерта - заборонити фільм до показу в Україні.

 

За його словами, стрічка порушує декілька пунктів документа, яким керуються при видачі ліцензії фільмам. Йдеться про пропаганду фашизму і неофашизму, приниження нації або особистості за національною ознакою та про розпалювання національної ворожнечі.

 

На сьогодні половина кінокритик Міністерства культури і туризму, які подивилися чорновий варіант фільму, виступили за заборону його демонстрації в Україні. Інша ж половина не вважає це доцільною.

 

Експерт Юрій Рітенко аргументує свою позицію так: "Я цей фільм сприймав як пародію! Складно сказати, що там такого образливого для українців, оскільки сам фільм настільки низької художньої якості, що його можна сприймати як якусь пародійну фантазію російських авторів".

 

Актор О.Ступка, що зіграв у фільмі, скептично ставиться до зауважень критиків: "Нехай забороняють". Він стверджує, що грав свого героя таким, яким має бути військова людина, а усі обвинувачення відкидає. "Я фільм не бачив, зміст більш-менш знаю. Я актор, і я знімався у кіно, а залучати сюди якісь політичні питання я не хочу", - наголосив О.Ступка.

 

Глава державної служби кінематографії Ганна Чміль розповіла, що рішення про показ в Україні залежить від подальшого голосування: фільм повинні подивитися усі експерти Міністерства культури і туризму, а тоді більшістю голосів вирішити долю стрічки. Таких експертів майже два десятки.

 

Прем'єра суперечливого фільму у Росії запланована на лютий.

 

ЛIГАБiзнесIнформ

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ