Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні набув чинності закон про кредитний реєстр НБУ

В Україні у неділю, 4 березня, набув чинності закон про "Про внесення змін до деяких законів України про створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків".

Текст документу напередодні, 3 березня, було опубліковано у парламентському виданні "Голос України".

Закон набув чинності у день, наступний за днем його опублікування, та діятиме за два місяці з моменту набрання ним чинності. Проте деякі його положення вводяться у дію пізніше.

Зокрема, положення щодо обов'язку банків подавати до кредитного реєстру НБУ інформацію про здійснені ними кредитні операції – воно діятиме з 1 квітня поточного року.

Положення щодо інформації, яка подаватиметься до кредитного реєстру, і доступу до неї – за шість місяців з дня набрання законом чинності, але не пізніше 31 грудня 2018 року.

Положення щодо використання банками інформації з кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику – з 1 січня наступного року.

Закон передбачає, що НБУ зможе створити централізований кредитний реєстр за кредитами, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

Банки з 1 квітня 2018 року (Фонд гарантування вкладів фізичних осіб – з 1 липня) повинні будуть надавати інформацію в такий реєстр. Згодом на них також покладається обов'язок повідомляти клієнта про таку передачу, який,  своєю чергою, отримає право доступу до інформації про себе в кредитному реєстрі та право вимагати внесення змін до неї у разі незгоди з її змістом.

В залежності від обсягу заборгованості позичальника перед банком, Нацбанк  повинен безкоштовно надавати банкам інформацію з кредитного реєстру. Передбачається, що банки повинні будуть враховувати її при оцінці клієнта з 2019 року.

Нагадаємо, закон про кредитний реєстр НБУ був однією з умов надання Україні макрофінансової допомоги від Європейського союзу.

6 лютого Верховна Рада схвалила закон про створення та ведення кредитного реєстру Нацбанку і вдосконалення процесів управління кредитними реєстрами банків. Законопроект №7114-д підтримали 226 народних депутатів.

1 березня президент України Петро Порошенко підписав закон про створення кредитного реєстру Національного банку України.

dt.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ