Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні набув чинності закон про зменшення штрафів за порушення трудового законодавства

Набрали чинності зміни до трудового кодексу щодо штрафів для роботодавців за порушення трудового законодавства. Там йдеться про зменшення розміру штрафних санкцій.

Закон 1 лютого опублікували в газеті Верховної Ради «Голос України», відповідно 2 лютого він набрав чинності, пише Громадське.

Згідно з текстом закону, будуть внесені зміни до статті 265 Кодексу законів про працю щодо зменшення розміру штрафних санкцій за порушення вимог трудового законодавства.

Так, штрафами каратимуть за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи за повний робочий час, встановлене на підприємстві, і виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків. Їх розмір становитиме десять мінімальних зарплат (47230 грн).

У свою чергу юрособи і фізособи, які використовують найману працю і платять єдиний податок першої-третьої групи, обійдуться попередженням. Але якщо порушення вчинять повторно протягом двох років — до порушників застосують штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати.

Раніше в уряді повідомляли, що розробляють новий Трудовий кодекс. Відповідно до нього, роботодавцям спростять процес звільнення працівників.

Зазначимо, що чинний нині Трудовий кодекс ухвалений ще у 1971 році Верховною Радою Українського РСР. Роботодавці та інвестори часто критикують його положення за те, що вони надто застарілі та ускладнюють процес найму та звільнення працівників.

Нагадаємо, що 2 вересня 2019 року Зеленський доручив ухвалити новий Трудовий кодекс до початку 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ