Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні не вистачає лікарень при виправних закладах, – правозахисник

В Україні не вистачає спеціалізованих лікарень на ту кількість виправних закладів, яка на сьогодні є. Про це повідомила директор Миколаївської обласної громадської організації "Незалежна соціальна адвокація і правозахист", керівник моніторингової групи з прав засуджених при спостережній комісії Миколаївської ОДА, уповноважений із захисту прав уразливих груп населення при УМВС України у Миколаївській області Тетяна Добридник.

За її словами, в Україні 182 виправних заклади, і лише при 105-ти є медичні заклади для лікування ув'язнених.

"Візьмімо конкретну проблему: туберкульоз. Кожна область має свою в’язницю, де є туберкульозне відділення. Але у них така ж сама проблема, як і в будь-якій іншій колонії, – це відсутність можливості мати повні аналізи, відсутність мати нормальне обладнання, за допомогою якого проводиться повне, ефективне та своєчасне обстеження. Також важливо, щоб був нормальний персонал, бо дуже багато працюючих – це медики похилого віку, молоді спеціалісти просто не хочуть приходити. І питання стоїть таким чином: якщо ви мене будете діставати, то я зараз просто піду та звільнюся, шукайте когось іншого", - повідомила Т.Добридник.

Вона також зазначила, що на момент затримання люди не отримують належного обстеження: "рентген, кров здали - і все".

"А все треба робити більш прискіпливо. У камерах їм потрібна терапія, яке підтримує здоров'я. А цього практично немає, тільки на рівні анальгіну чи просто знеболюючого. Лікарі просто не в змозі надати кваліфіковану медичну допомогу – її ніде брати, бо вона не розроблена у медицині. Що тут можна сказати? У хворому суспільстві здорових людей немає", - підсумувала правозахисник.

На запитання, що необхідно зробити для вирішення цієї проблеми, експерт повідомила, що користь буде тільки в тому випадку, "якщо на місцевому рівні будуть працювати національні та державні програми", передає ІМК.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ