Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні погіршується статистика домашнього насильства

За останні п'ять років міліція фіксує зростання фактів домашнього насильства зі 110 тисяч випадків до 165 тисяч. Про це повідомила в інтерв'ю Укрінформу народний депутат України Ірина Луценко.

"95% - 99% жінок і дітей, які пішли на вулицю і стали безхатченками, пов'язують це з домашнім насильством. Із ста відсотків жінок, які потрапляють в лікарню при побитті, половина - вагітні", - заявила нардеп.

На її думку, ситуація не покращується, тому що не промовляється.

"Коріння багатьох соціальних негараздів - у домашньому насильстві. Насильство - не проблема бідності. Ця проблема просто не артикульована в суспільстві", - каже Луценко.

Читайте також: Половина випадків насильства над дітьми залишаються "в тіні" - експерти

За словами нардепа, в Україні мають з'явитися "притулки, відповідно навчені соціальні служби, "гаряча лінія", безплатна адвокатська допомога і правильно навчені поліцейські з "зеленими" кімнатами для жінок, з кімнатами для підлітків. Із суддями, які будуть розглядати оці питання згвалтування, інтимні, про які соромно говорити. Захист жінки, якщо вона згвалтована, побита, якщо (простою мовою кажучи) вона прийшла в нічній сорочці, з дитиною, вимагає окремих навичок. Бо це зрозуміло, що її забрали з дому, й її там били. Медик повинен знати, що йому потрібно: звернутися, зняти побої, сховати ту жінку, не відпустити її додому, зателефонувати в соціальну службу тощо".

Все це має стати реальністю, - вважає Ірина Луценко, - а  насамперед, парламент повинен проголосувати за приєднання України до Стамбульської конвенції "Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами".

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ