Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні посилюється фінансова відповідальність за контрабанду

З 17 січня посилюється адміністративна відповідальність за незаконне переміщення товарів із урахуванням декриміналізації контрабанди товарів. В країні буде скасовано кримінальну відповідальність за такий вид злочину, як товарна контрабанда, але зростуть фінансові санкції, повідомила прес-служба Держмитслужби.

До 17 січня 2012 різниця між кримінальною та адміністративною відповідальністю полягала лише у вартості предметів правопорушень. Якщо вартість предметів правопорушень становила 470 500 грн. і більше,наступала кримінальна відповідальність, якщо менше – адміністративна. Тепер, у зв'язку з декриміналізацією «товарної» контрабанди, за незаконне переміщення товарів буде наступати тільки адміністративна відповідальність.

Раніше за переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від такого контролю був передбаченийштраф в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумівдоходів громадян (від 8500 до 17000 грн.) Або конфіскація товарів, а також конфіскація транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю - конфіскація товарів із спеціально виготовленими тайниками.

Різниця в адмінвідповідальності після вступу в силу Закону, яким декриміналізуються контрабанда, полягає в тому, що розмір штрафу становитиме 100% вартості товару плюс його безальтернативна конфіскація. За такі ж повторні порушення митних правил передбачається накладення штрафу в розмірі 200% вартості товарів.

Залишається норма про конфіскацію транспортних засобів, які використовувалися для переміщення цих товарів, а в разі приховування товарів від митного контролю – конфіскацію товарів із спеціально виготовленими тайниками

Відповідно, правопорушники, а це може бути або перевізник або імпортер чи експортер, або інші винні особи, несуть відповідальність за порушення митного законодавства. Саме тому при прийнятті вантажу перевізник, як і раніше, зобов'язаний перевірити точне число вантажних місць, розмітку таномери, зовнішній стан вантажу і його упаковки.

З урахуванням вимог чинного законодавства, остаточне рішення про долю вилучених товарів та транспортних засобів вирішуватиме суд.

«Саме тому Держмитслужба закликає міжнародних перевізників бути максимально уважними та не дати використати себе тим, хто хоче нажитися за їхній рахунок та підвести під фінансові санкції. Ми розуміємо, що перевізники не повинні бути заручниками ситуації чи дублювати функції митників. Їм не треба перевіряти, чи не вміщує наркотики пральний порошок, який вони перевозять. Якщо ви не можете здійснити перевірку точного числа вантажних місць, розмітки та номерів, зовнішній стан вантажу вказати це у накладній. Так ви застережете себе від можливої відповідальності за порушення митних правил» – сказав під час прес-конференції начальник департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції Олександр Попівняк.

Всі ці законодавчі норми повністю відповідають європейській практиці, зокрема положенням Женевської конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів та Кіотської конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур, повноправним членом якої Україна стала минулого року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ