Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні презентували нову е-послугу

Чудова практика – постійно вишукувати можливості для покращення вже активних електронних послуг. Так, сьогодні Державне агентство з питань електронного урядування України разом із Державною архітектурно-будівельною інспекцією, Міністерством юстиції України та координатором проектів ОБСЄ в Україні ми презентувало оновлену послугу з повідомлення про початок будівельних робіт.

Ідеться про будівництво, що здійснюється на підставі будівельного паспорту. До такого належать усі індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові та дачні будинки, господарські споруди, як-от гаражі. Приміром, минулоріч таких будівництв в Україні було розпочато близько 51 тисячі.

Яких новацій зазнала послуга? По-перше, вона стала повністю автоматизованою. Раніше, коли громадянин надсилав повідомлення про будівництво, його розглядав та реєстрував держслужбовець. Тепер повідомлення автоматично вноситиметься до реєстру дозвільних документів – без втручання посадових осіб.

По-друге, в межах модернізації послуги було налагоджено електронну взаємодію з реєстром речових прав на нерухоме майно Мін’юсту. Тепер громадянин, заповнюючи електронну форму, зазначатиме лише кадастровий номер своєї земельної ділянки. Вся необхідна інформація «підтягуватиметься» автоматично. Це мінімізує вірогідність помилок при заповненні повідомлення.

Загалом уже запроваджено 14 електронних послуг у будівельній сфері. Всі вони (окрім ліцензування) стосуються об’єктів будівництва, що за класом наслідків належать до класу СС1. А це сукупно – близько 80% усього будівництва в Україні, в тому числі – й приватного.

Усі онлайн послуги з будівництва доступні на e-dabi.gov.ua та Урядовому порталі kmu.gov.ua в розділі «Електронні послуги».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ