Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні пропадає до половини врожаю

У той час, як близько мільярда людей у світі щодня недоїдає, щороку марнується близько двох мільярдів тонн їжі. Такими є висновки дослідження британської установи Institution of Mechanical Engineers.

Те, що багато харчів зараз марнується, чимало людей загалом знають і без наукових досліджень. Є активісти, які самостійно намагаються вирішувати цю проблему, але вона насправді має глобальні масштаби.

Представник дослідників із британського Інституту інженерів-механіків Тім Фокс розповідає, що харчові продукти пропадають не лише в заможних, але й у бідних країнах.

«Причини загалом дві. Вони залежать від рівня розвитку економіки конкретної країни. Якщо це країна, що розвивається, то втрати відбуваються на початкових етапах системи – тобто між полем і місцем продажу. Наприклад, в екваторіальній Африці та Індії від 35% до 50% фруктів та овочів пропадає через погану інфраструктуру, проблеми з транспортуванням і зберіганням», – зазначає Тім Фокс.

«З другого боку, у розвинених країнах марнування спричинене поганими механізмами маркетингу, а також діями споживачів. Наприклад, від 30% до 50% харчів, які купують в Британії та США, вдома йдуть у смітник», – додає він.

Україну у звіті названо типовим прикладом пострадянських держав, де від 25% до 50% врожаю зерна пропадає через погані умови переробки і складування.

У документі мовиться, що з 24 мільйонів тонн збіжжя, які у середньому збирає щороку Україна, від 6 до 12 мільйонів тонн зазнають шкоди під час зберігання.

Фахівці та активісти нагадують, що за даними ООН населення Землі 2075 року становитиме 9,5 мільярди. Харчування потребуватимуть додаткові три мільярди людей.

Один зі способів забезпечення голодних очевидний вже зараз – харчові ресурси треба використовувати ефективніше, бо марнується не просто їжа, а також вода і енергія, наприклад, нафтопродукти у сільському господарстві.

У Великій Британії є організації, які на місцевому рівні намагаються вирішувати цю проблему, яка має глобальні масштаби.

Організація Love Food Hate Waste («Любіть їжу – ненавидьте відходи») проводить просвітницьку кампанію проти марнування їжі, а також дає практичні поради британцям, як зменшити кількість харчових відходів.

Серед порад – інструкції щодо зберігання, приготування їжі та використання залишків.

Крім організацій, є також самостійні активісти, які, наприклад, закликають крамниці чи їдальні віддавати їм непродані харчові продукти, і вони самі готують обіди для безпритульних.

Тим часом, щоб давати раду величезній проблемі харчових відходів, у Британії шукають виходу і будують фабрики, які використовують харчові відходи для переробки на добрива для сільського господарства.

При цьому також виробляють електроенергію. У Британії вважають, що подібних фабрик-електростанцій у найближчому майбутньому буде щораз більше.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ