Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні різко подорожчали продукти харчування

У січні в Україні різко подорожчали основні продукти харчування. Перед виборами влада намагається взяти ситуацію під контроль. Виробникам і реалізаторам продовольства слід готуватися до жорстких перевірок, пише газета Дело.

Цукор, молоко, твердий сир, картопля і яйця. Це перелік продуктів харчування, ціни на які найбільш істотно зросли за останні три тижні. Саме різке подорожчання зафіксоване щодо цукру. Сьогодні цей продукт у столичних супермаркетах вже коштує 9-11 грн/кг. Тільки за минулий тиждень ціни на цукор додали 10%, і процес на цьому не зупинився.

Продукція молочної промисловості також стрімко дорожчає. Вартість твердого сиру в роздробі подолала планку в 70 грн/кг, молоко подорожчало до 6 грн/літр. У деяких регіонах продавці поміняли навіть цінники на хліб. Його вартість зросла на 4-15%.

Уряд намагається вирішити цю проблему без зайвого розголосу. Як стало відомо виданню, учора Мінекономіки дало екстрене розпорядження Держінспекції з контролю за цінами до кінця тижня оперативно перевірити виробників і реалізаторів соціально значущих продуктів, які стрімко дорожчають.

Як повідомила голова Держінспекції з цін Наталія Немодрук, насамперед перевірки завітають на підприємства, які оптом скуповують цукор, займаються його фасуванням, а потім відправляють його в роздрібні мережі. "Іноді на цьому етапі продукт дорожчає на 30-40%", - констатує чиновник.

Бізнесменам доведеться доводити, на підставі чого вони приймали рішення про підвищення цін. Якщо держінспектори вважатимуть ці аргументи несуттєвими, підприємству загрожує великий штраф. Його сума буде дорівнює дворазовому розміру необґрунтовано отриманої суми виручки.

"Ми фіксуємо зростання цін на цукор, молочні продукти. Один тільки сир подорожчав на 25%. Держінспекція з контролю над цінами доповідає про зміни цін щодня", - говорить заступник начальника департаменту внутрішньої торгівлі та споживчого ринку Мінекономіки Зінаїда Максименко. Зараз відомство готує доповідну записку міністру, де будуть викладені причини подорожчання.

Чиновники відверто зізнаються: ефективних заходів зі стримування цінового галопу в їх арсеналі немає. "Директивні заходи ми ввести не можемо - у Мінекономіки немає таких повноважень", - пояснює Максименко. За її словами, один з важелів - обмеження торговельної надбавки в мережах на рівні 10%. Але неефективність цього заходу наочно демонструє нинішній сплеск цін.

Однак Держінспекція з контролю над цінами буде вимагати від виробників обґрунтування підвищення цін. Чиновники також перевірять дисципліну ціноутворення: чи повідомляли завчасно бізнесмени про плани щодо підвищення цін до місцевих органів влади, чи робили це без попередження. Таке декларування повинно вестися постійно. Хто порушує ці правила, також буде оштрафований. "Але бізнесмени іноді користуються лазівкою в законодавстві - перереєстровують підприємство, наприклад, просто змінюючи форму власності, і новостворена юрособа встановлює ціну продукту з чистого аркуша, без декларування", - скаржаться співробітники Держінспекції. За їх словами, на таких підприємців працює цілий штат юристів, які знаходять все нові і нові способи обійти вимоги влади.

В Антимонопольному комітеті повідомляють, що боротьба з підвищенням цін ведеться на рівні виробників і оптових торговців - територіальні відділення щоденно штрафують гравців на ринку молока, м'яса, хліба, але проконтролювати роздріб, де і відбуваються основні накрутки, просто неможливо.

Виробники цукру стверджують, що нинішнє зростання цін на їхню продукцію обумовлене підвищенням собівартості продукту і зростанням цін на світових ринках. "За попередніми даними, собівартість виробництва цукру в Україні становить 4,5-6,0 тис. грн за тонну", - пояснює виконавчий директор Цукрового союзу Укррос Володимир Григоревський. Голова правління асоціації Укрцукор Микола Ярчук не схильний драматизувати ситуацію. Він упевнений, що в країні достатньо цукру - головне, не піддаватися паніці, скуповуючи його.

Переробники молока в свою чергу скаржаться на зростання вартості сировини. Вони кивають на виробників, у яких нібито зараз літр молока вже не купиш дешевше, ніж за 4 грн. Для порівняння, минулого літа молоко скуповувалося за цінами втричі нижчими за нинішні.

Зі свого боку Ігор Баленко, голова спостережної ради торговельної мережі Фуршет, запевнив, що рітейлери скрупульозно дотримуються встановленої урядом надбавки в 10%.

В уряді не виключають, що питання про подорожчання продуктів харчування може бути винесене на найближче засідання Кабміну. "Підвищення цін, безумовно, - привід для розгляду на засіданні уряду і прийняття відповідних заходів", - вважає міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко. Правда, політичний момент також може зіграти свою роль у ситуації, що склалася. Уряду не з руки перед другим туром виборів влаштовувати публічні розборки з основними гравцями на продовольчому ринку.

Тим часом місцева влада бореться з цінами своїми методами. Зокрема, деякі чиновники вже просять налагодити постачання в регіони дешевого цукру з Держкомрезерву.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ