Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні сформувався ринок крадених музейних цінностей: кожні два місяці грабують музей

Кожні два місяці з’являється інформація про пограбування якогось українського музею. Це почалося з 90-их років, коли в країні почав формуватися ринок крадених музейних цінностей. За всі роки Інтерпол знайшов лише одну вкрадену картину. Про це сьогодні, 30 липня, під час прес-конференції повідомив Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв, яка з березня не отримає державного фінансування на охорону.

«Львівська галерея мистецтв має 16 об’єктів, 6 з них охороняє міліція, решту під наглядом наших сторожів. Водночас у Львові є такі музейні об’єкти, які ніхто не охороняє взагалі. Хоча там зберігаються не дуже цінні речі, як правило, великі і громіздкі, котрі  просто так не винесеш», – розповів Б. Возницький.

 

За його словами, після того, як з Одеського музею було викрадено картину Караваджіо, у Львові музейники демонтували невеличку роботу Гойя. «Бо на проході висіла, охорона слабка, будь-хто міг кинути у сумку і забрати», – пояснив Б. Возницький.

 

Директор Львівської галереї мистецтв пригадав, як на початку 80-их років на Львівщині пограбували Олеський замок – винесли 14 речей (здебільшого портрети 17-18 ст.). Дотепер їх не знайдено. Залишилися рами, в які музейники ще сподіваються вставити оригінальні роботи.

 

Найтрагічніший випадок стався, як відомо, 1992 року Тоді під час пограбування Львівської галереї злочинці вбили двох її працівників – Ярослава Волчака та Дмитра Шелеста, які намагалися перешкодити викрадачам. Того дня охоронець запізнився на роботу, а зброю забув удома. Коли ж почув постріли – сховався під сходами. А вкрасти 4 посередні картини злодіям замовив поляк-«патріот». «Вперше в історії музеїв світу було вбито двох людей. Грабують постійно, але ж не вбивають», – додав Борис Возницький. За його словами, вже є рішення суду про закриття справи з огляду на давність. Злочинців не установлено. «Я звертатимуся до Президента з проханням посмертно нагородити Я. Вовчака та Д. Шелеста», – зауважив Борис Возницький.

 

Після цього випадку у Львові злодії обікрали книгосховище рідкісної книги.

 

Однак вже за 2 тижні найбільші музеї Львова ризикують залишитися сам на сам з «мисливцями» за історичними цінностями  – через брак державного фінансування на охорону. «Прикро, що ми залишені напризволяще. Хоч би хтось з уряду подзвонив, сказав, зачекайте пару тижнів або що. Але ніхто не відповідає на жодні звернення», – сказав директор.

 

У зв’язку з цим відреставрований Золочівський замок, відкриття якого заплановано на 8 серпня, по урочистостях відразу ж закриють, бо нема кому стерегти. За інформацією директора Львівського національного музею Ігоря Кожана, під загрозою зриву також опинилися три великих заходи, проведення яких заплановано у Львові у вересні. Серед таких, зокрема, Форум видавців, що зазвичай відбувається у Палаці мистецтв.

 

 Внаслідок політики уряду, який залишив охорону державних музеїв без фінансування, постраждають і туристи, потік яких в останні роки значно зріс. Так, торік замки Львівщини відвідало 135 тис. людей. За півріччя 2009 року – така ж кількість туристів.

 

Довідка.

 

За два тижні 5 найбільших музеїв Львівщини – Львівську галерею мистецтв, Національний музей у Львові, Музей Пінзеля, Олеський та Золочівський замки – закриють для відвідувачів через значне зменшення постів охорони цих об’єктів.

 

Загальний борг львівських музеїв, що перебувають у державному підпорядкуванні, перед Державної службою охорони – 2 млн грн. Ця сума набігла за період з січня цього року.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ