Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні стало майже на 1,7 млн більше активних платіжних карток

В Україні наприкінці ІІІ кварталу 2017 року, за повідомленням Національного банку, перебувало в обігу 60 192 тис платіжних карток, при цьому з них лише 34 077 тис. штук, або 56,6 % є активними інші ж 26 114 тис. не перебували у активному користуванні громадян. Експерти ІСЕД відзначають, що з початку року в Україні кількість активних карток збільшилась на 1 688 тис. штук.

Як пояснює експерт ІСЕД з питань фінансової політики Антоніна Дешко, під активними платіжними картками у статистиці Національного банку вважаються такі, за якими протягом останніх трьох місяців було здійснено хоча б одну видаткову операцію:

«Сьогодні у багатьох українців більше ніж одна платіжна картка і буває так, що деякими з них люди довго не користуються, наприклад, тому що просто не мали такої потреби. Про те, такі картки дійсні і ними можна користуватися в будь-який момент. Слід також зауважити, що загалом з початку року частка безготівкових розрахунків в загальному обсязі операцій з використанням платіжних карток в Україні зросла на 3,1% і досягла 38,6 % від загальної кількості. Все це пов’язано з низкою факторів: усвідомленням переваг від безготівкових розрахунків, підвищення фінансової обізнаності громадян, розвитку платіжної інфраструктури тощо».

За повідомленнями Нацбанку, за обсягами найбільша кількість безготівкових операцій з використанням платіжних карток у ІІІ кварталі припадала на операції у мережі Інтернет – 39,0%; а за кількістю – на розрахунки в торговельній мережі – 52,4%.

При цьому, наприкінці ІІІ кварталу загальна кількість активних платіжних карток становила 34,1 млн. шт, а кількість безконтактних платіжних карток з початку року зросла на 22,9% і склала майже 2,4 млн. шт.

Відбувалося також і розширення платіжної інфраструктури:

кількість підприємств торгівлі та сфери послуг, що надають своїм клієнтам можливість здійснювати безготівкові розрахунки за допомогою платіжних карток, нині складає понад 165 тис. од.; кількість банківських пристроїв самообслуговування - 36,5 тис. од., з них: 18,4 тис. банкоматів та 1,4 тис. депозитних банкоматів; 16,7 тис. ПТКС; мережа платіжних терміналів - 241,6 тис. терміналів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ