Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні стартував процес створення дієвого правового захисту військовослужбовців

Якого правового захисту потребують наші військовослужбовці, які проблеми найбільше хвилюють цю категорію громадян та що необхідно зробити на рівні держави, аби правовий захист наших захисників став реальним, - про ці та інші питання йшлося під час «круглого столу», участь в якому взяли представники Міністерства юстиції України, Військової служби правопорядку у ЗСУ (ВСП ЗСУ), Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ), адвокати та командири військових частин. Про це йдеться на сайті Мін'юсту.

Як зазначив заступник міністра юстиції Денис Чернишов, дуже важливо, аби військовий, знаходячись в АТО, був впевнений, що дома є той, хто прийде на допомогу і захистить права його і його родини. «Зараз у понад 130 військових частинах проводиться правопросвітництво, ми знайомимо військових з правами, які є у них та членів їх родин», - зазначив Чернишов. Він також наголосив на дуже важливому аспекті – допомозі військовослужбовцям, які вже взяті під варту. «Ми проводитимемо зустрічі і з судовими адміністраціями, і з  військовою прокуратурою щодо питання: де повинні утримуватись військовослужбовці, взяті під варту, - оскільки є непоодинокі випадки, коли їх направляють в загальні СІЗО, де вони перебувають з цивільними особами, підозрюваними у вчинені різного роду злочинів», -  наголосив заступник міністра.

У свою чергу директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк підкреслив, що спільна робота різних державних інституцій переходить в активну фазу. І результатом роботи 5 круглих столів стане нова якість правового захисту військовослужбовців – від раннього доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та захисту затриманих за підозрою у вчиненні правопорушення, до вирішення питань соціального захисту. «Правова допомога – це не просто якась абстракція, вона має прикладні і практичні аспекти аж до покращення матеріального становища. І через таку призму ми будемо впроваджувати її», - наголосив Бонюк. Він розповів військовослужбовцям про потужну систему безоплатної правової допомоги в України та поінформував, що за 5 років центри  системи БПД отримали 24 тис 114 звернень від військовослужбовців по вторинну правову допомогу. Крім того, регіональні центри отримали від військових структур 10 тис 174 повідомлення про затримання. Олексій Бонюк закликав учасників «круглого столу» напрацювати в робочих групах практичні поради, які доповнять спільний план дій між Міноборони та КЦ, ляжуть в основу нових нормативних документів, які покращать захист військовослужбовців та будуть обов’язковими до виконання в ЗСУ. 

Як зазначалось під час «круглого столу», керівництво Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони України занепокоєні проблематикою захисту військових, тож в Головному управлінні ВСП ЗСУ  вже створена штатна група з надання правової допомоги військовослужбовцям. Вона працює 2 місяці і робить перші кроки, але вже відпрацьовані алгоритми співпраці з командирами військових частин. Як наголосив перший заступник Військової служби правопорядку Василь Максименко, «сьогодні склалась ситуація, коли люди, які зі зброєю в рука захищають нашу Вітчизну, самі потребують правової допомоги». «На круглому столі присутні представники військових частин, це перша ланка, яка на собі відчуває всі проблеми, і ми всі – і Міністерство юстиції, і Координаційний центр, і Міністерство оборони маємо унікальну можливість знайти такі рішення, щоб це потім працювало і допомагало нашим командирам і солдатам», – зазначив Максименко.

За інформацією Олексія Бонюка, підсумком роботи 5 круглих столів стане великий загальнонаціональний захід, куди, крім нинішніх учасників, будуть залучені і представники судової гілки влади, прокуратури,  громадськість. На ньому будуть презентовані результати роботи великої групи правників і військових, а також будуть озвучені конкретні пропозиції  по створенню дієвого правового захисту військовослужбовців.  «Наша кінцева мета – аби кожен учасник великої державної машини, яка повинна захищати військовослужбовців,  діяв швидко ефективно та в рамках закону», - наголосив директор КЦ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ