Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні ціни ростуть, у Європі – ні, – «Німецька хвиля»

У країнах ЄС через кризу ціни в магазинах, у тому числі й на продукти харчування, залишаються низькими: у споживачів мало грошей - отже, вони й менше купують. В Україні ж ціни продовжують рости. Про це повідомило радіо «Німецька хвиля».

 За останній тиждень державні органи України зафіксували зростання цін на головні соціальні групи харчових товарів від 4 до 15 відсотків. Незважаючи на кризу в економіці, дорожчають хліб, молоко, цукор та інші основні харчі. Специфікою України є те, що це відбувається на тлі зниження загального індексу інфляції, зазначив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

Причинами дорожнечі економіст назвав відсутність конкуренції між роздрібними торгівцями та їхніми постачальниками, намагання продавців харчів мінімізувати очікуване зростання ризиків для свого бізнесу та підстрахуватися на випадок нових стрибків курсу гривні.

Також висока вартість експортованих харчових компонентів і продовольства сприяє подальшому розкручуванню цінової спіралі, вважає аналітик. Бураковський нагадав, що українським аграріям і надалі вигідніше продавати збіжжя та інше продовольство на світовому, а не національному ринку.

Днями міністерство економіки розпорядилося до кінця тижня оперативно перевірити виробників і реалізаторів соціально важливих продуктів. Коментуючи таке рішення, економіст зазначив, що подібні адміністративні заходи матимуть лише короткостроковий ефект.

Натомість економіст порадив розпочати «формування сприятливішого інвестиційного клімату із залученням іноземних гравців на сільськогосподарському ринку». Бураковський вважає, що так вдасться підвищити рівень конкуренції.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ