Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні тимчасово ввели регулювання цін на деякі продукти

Кабінет Міністрів на період дії карантину тимчасово встановив граничний рівень торговельної надбавки у 10% на деякі продукти харчування.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 12 січня.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, на період дії карантину встановлюється граничний рівень торговельної надбавки в розмірі 10% від оптово-відпускної ціни на: гречану крупу, цукор-пісок, пшеничне борошно першого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна першого ґатунку), пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці), курячі яйця категорії С1, курячу тушку та вершкове масло жирністю 72,5%.

Гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.

Таке рішення в уряді пояснюють тенденцією до зростання споживчих цін на харчові продукти від початку 2021 року на внутрішньому ринку України.

Так, за даними Державної служби статистики з початку року (з листопада 2021 року до грудня 2020 року) ціни на гречку зросли на 23,8% (+8,9 грн), на цукор – на 34,9% (+7,3 грн), пшеничне борошно – на 15,4% (+1,96 грн), на макаронні вироби – на 18,4% (+3,72 грн), пастеризоване молоко – на 9,2% (+2,36 грн), яйця – на 11,5% (+3,15 грн), курячу тушку – 26,9% (+15,06 грн) та вершкове масло – на 12,3% (+5,64 грн).

Очікується, що встановлення граничного рівня торговельної надбавки дозволить стабілізувати ціни на основні продукти харчування в умовах поширення в Україні COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ