Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні відзначається збільшення розриву зв'язків між освітою і ринком праці – Анжела Кузнєцова

Вчора, 13 січня, у Львівському інституту банківської справи НБУ під час круглого столу «Обмін досвідом щодо шляхів реалізації основних принципів Болонської декларації» обговорювали реформування освіти в Україні, - повідомляє прес-служба ЛІБС.
Проректор УБС НБУ Анжела Кузнєцова узагальнила основні освітні тенденції України та Польщі: «Сьогодні в обох країнах спостерігається скорочення кількості ВНЗ загалом та ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації зокрема».
В Україні налічується 904 вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації та форм власності. Крім того, діє 1 005 їхніх відокремлених структурних підрозділів. Тим часом Велика Британія таких навчальних закладів має 96; Франція - 78; Італія - 65; Польща - лише 11. Анжела Кузнєцова зауважила, що в Україні із 351 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації наукові дослідження здійснюють менше половини. Відтак, для забезпечення необхідної якості вищої освіти, конкурентоспроможності навчальних закладів потрібно провести їх укрупнення, створити потужні регіональні університети.
Під час круглого столу обговорювалася також проблема скорочення кількості студентів вищих навчальних закладі України та Польщі. Слід зазначити, що у Польщі це скорочення відбулося на 1,2%, в Україні – на 1,3%. Учасники зауважили, що як в Україні, так і в Польщі порівняно з минулим роком відбулося зростання кількості кандидатів наук і скорочення кількості докторів наук.
Що ж до проблем української вищої освіти, то тут проректор УБС виокремила надлишкову кількість навчальних напрямів і спеціальностей, відповідно 76 та 584. Кращі ж світові системи вищої освіти мають у 5 разів менше. Окрім цього, недостатнє визнання у суспільстві рівня “бакалавр” як кваліфікаційного рівня, його незатребуваність вітчизняною економікою. Як правило, прийом до вузу здійснюють не на бакалаврат, а на спеціальність. Загрозливою, на думку Анжели Кузнєцової, є тенденція до погіршення якості вищої освіти, що наростає з часом. За її словами, сьогодні в Україні відзначається збільшення розриву зв'язків між освітянами і працедавцями, між сферою освіти і ринком праці. Відзначила проректор Університету і погіршення системи підвищення кваліфікації та перепідготовки. Нової системи, що задовольняла б потреби ринкової економіки, в Україні не створено.
Учасниками круглого столу були провідні вчені Університету банківської справи НБУ та Краківського Економічного університету.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ