Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні впроваджують електронну систему спостереження за інфекційними захворюваннями

В Україні впроваджують електронну систему спостереження за інфекційними захворюваннями, - прес-служба МОЗ України.
Міністерство охорони здоров'я розпочало підготовку вихідних даних для впровадження в Україні Електронної інтегрованої інформаційної системи спостереження за інфекційними захворюваннями (ЕЛІССЗ). Для цього команда МОЗ зустрілася з керівниками структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської державних адміністрацій.

Така електронна система дозволить відстежувати та ухвалювати управлінські рішення для профілактики захворювань людини і тварин у межах концепції «Єдиний світ – єдине здоров'я». Об’єднання систем спостереження за хворобами тварин, людини та переносниками захворювань передбачене і міжнародними зобов’язаннями нашої країни, зокрема дотриманням Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП) 2005 року.

«Система дозволить оперативно виявляти спалахи інфекційних захворювань та реагувати на них у режимі реального часу. Процес впровадження такої електронної системи тривалий та кропіткий, тому вимагає об’єднання зусиль, взаємного розуміння та підтримки на рівні усіх регіонів. Програмний продукт після введення e-health зможе повністю інтегруватися у загальну електронну систему охорони здоров’я», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Щоб визначити необхідну кількість і розташування місць встановлення ЕЛІССЗ та рівень комплектації відповідним технічним обладнанням, чекаємо об’єктивну інформацію від обласних та районних лабораторних центрів МОЗ України та департаментів охорони здоров’я ОДА.

«Вже напрацьований перелік інфекційних захворювань, що будуть охоплені мережею системи. На опрацюванні – перелік звітних форм, які формуватиме система, для подальшої можливості відмовитись від численних паперових звітів», – розповіла Наталія Півень, в.о. начальника управління громадського здоров’я МОЗ України.

Після доопрацювання програми планують впровадити її на всій території України. Але перед цим необхідно розробити систему захисту інформації.

Проект реалізує МОЗ України спільно з Агентством зменшення загрози при Міністерстві оборони США. Виконавцем робіт з впровадження системи є компанія «Блек енд Вітч Спешиал Проджектс Корп.».

Очікування від впровадження цього проекту міжнародної технічної допомоги – підвищення ефективності державної системи спостереження за захворюваннями. Це позитивно вплине на управління ризиками в системі громадського здоров’я та введення планових заходів для їх запобігання.

Довідково:

Основні модулі системи охоплюють: розслідування випадків захворювань людини, тварин, спостереження за переносниками захворювань, базовий синдромний нагляд, лабораторний модуль, модуль нагляду за спалахами, адміністративний модуль і модуль аналізу, візуалізації та звітності (АВЗ), який включає геоінформаційну систему (ГІС).

ЕЛІССЗ оперує даними про випадки захворювання та їх розслідування, агрегує дані з відповідним зразком, пов'язує лабораторні дані з випадками захворювань. Система збирає та розподіляє дані, повідомляє про події в режимі, близькому до реального часу. Забезпечує захищений доступ із комп’ютерів, веб- та мобільних пристроїв, що дозволяє об’єднати різні рівні та установи національної системи нагляду за захворюваннями. Компоненти ЕЛІССЗ, а саме: перелік захворювань, звіти, форми розслідування випадків захворювань та інше, повністю налаштовуються і локалізуються відповідно до вимог країн-учасниць. ЕЛІССЗ вперше представили в Україні у 2011 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ