Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні заборгованість із відшкодування ПДВ з 1 січня збільшилася на 44% (на 5,5 млрд грн) - до 18 млрд грн

В Україні заборгованість із відшкодування ПДВ з 1 січня 2009 р. збільшилася на 44% (на 5,5 млрд грн) - до 18 млрд грн. Про це сьогодні заявив заступник голови Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Сергій Черкашин, - повідомив кореспондент РБК-Україна.

За його словами, в 2009 році податковими органами передбачено до відшкодування 36 млрд грн, з них 31 млрд грн вже відшкодовано. "У Полтавській обл. держава заборгувала підприємствам 800 млн грн ПДВ. Зокрема, Полтавському ГЗК держава заборгувала 415 млн грн. "Крюковському вагонобудівному заводу" - 91 млн грн", - сказав С.Черкашин.

У свою чергу Президент України Віктор Ющенко виразив стурбованість збільшенням суми неоплаченого ПДВ. "Я думаю, що цей борг ніхто не збирається виплачувати, і він перейде в 2010 г.", - сказав глава держави.

Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що уряд в першу чергу забезпечуватиме виплату з бюджету зарплати лікарям, вчителям, шахтарям, а не відшкодування ПДВ.

 В той же час днями прем'єр пообіцяла нормалізувати повернення ПДВ підприємствам гірничо-металургійного комплексу (ГМК) на початку грудня 2009 р. "Це ті реальні терміни, які ми бачимо по бюджетному балансу. Зараз ви приблизно знаєте, як платиться податок на прибуток підприємствами ГМК - приблизно нуль. Тому є можливості з відшкодуванням ПДВ. Ми ухвалили рішення з цього приводу, і на початку грудня повернення ПДВ буде для вас нормалізовано", - сказала Ю.Тимошенко.

 Нагадаємо, станом на 26 червня ц.р. заборгованість з відшкодування ПДВ в Україні складала не менше 15 млрд грн, за даними Ради національної безпеки і оборони.

 Відзначимо, 2 квітня ц.р. Кабінет міністрів України затвердив спеціальний порядок відшкодування ПДВ для підприємств, що мають заборгованість з виплати заробітної плати. Згідно з даними документом, частина коштів на суму заборгованості із зарплати, перераховується на спецрахунки в Держказначействі, з яких вони витрачаються цільовим чином (на погашення заборгованості з виплати зарплати).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ