Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні запланована наймасштабніша фальсифікація виборів Президента, – Яценюк

Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк заявив, що БЮТ І ПР намагаються створити ілюзію президентських виборів, щоб утриматися у владі. Про це він сказав сьогодні на прес-конференції у Києві. Повідомила прес-служба «Фронту змін».
За словами політика, внесення змін у закон про вибори Президента України, які проводять Партія Регіонів та БЮТ, є продовженням конституційної змови.
«Конституційна хунта прискорила процес захоплення влади в Україні. Вчора проголосовані у першому читанні зміни до закону України про вибори Президента. Можемо не йти і не голосувати. Це вже не потрібно. Уже результати виборів встановлені. Вперше за світову історію фактично усі виборчі комісії формуються фракціями Верховної ради, які мають повну і контрольовану більшість в таких виборчих комісіях. Кандидати в президенти – це так, ширма. І власне кажучи, весь виборчий процес – це буде ширма і ілюзія», – наголосив Арсеній Яценюк.
Він додав, що основна небезпека в запропонованих змінах криється у зміненні способу формування виборчих комісій.
«Саме фракції будуть призначати членів виборчих комісій. Змінили порядок голосування, якщо раніше члени виборчої комісії, могли прийняти рішення тільки двома третинами, то сьогодні це вже просто половина. І я ще раз підкреслюю: в кожній виборчій комісії саме більшість виборчої комісії буде призначена фракціями парламенту. Це аналогічно тому, наприклад, що президент своїм указом призначав членів виборчих комісій при виборах до парламенту», – наголосив Арсеній Яценюк.
«Щодо підрахунку голосів. БЮТ і ПР вдалися до вдосконаленої і нової моделі виборів. Ця модель була напрацьована Йосипом Сталіним. Там була базова теза – неважливо хто голосує, а важливо хто рахує. Вони додали – ще важливо, як рахують. А рахують вони самостійно. Тобто нам в принципі можна не йти на вибори», – додав Арсеній Яценюк.
Арсеній Яценюк пояснив, що разом зі зміною цього закону буде відкритий прямий шлях до наймасштабнішої схеми фальсифікації результатів президентських виборів. «У тих виборчих комісіях, де результат буде влаштовувати Регіони і БЮТ, там протокол буде підписано. Член виборчої комісії від вірогідного кандидата в Президенти може не підписати цей протокол, але він все рівно буде дійсний, відповідно до вимог нового закону. А в тих комісіях, де ніяк не вийде втримати результат, вигідний для Тимошенко і Януковича, тоді просто не зберуться члени комісії. В Україні запланована наймасштабніша фальсифікація виборів Президента», – сказав він.
Крім того, Арсеній Яценюк повідомив, що, згідно змін, особлива роль і місце виділяється судовій системі у виборчому процесу. Зокрема, Верховний суд України взагалі з нього виключений, в той час, коли ЦВК отримує право самостійно приймати рішення про зняття кандидата в президенти і оскарження цього рішення фактично стає неможливим.
«Чому це робиться? Це робиться для того, щоб втримати для себе результат. Як би ми не проголосували, все одно комісія контролюється фракціями парламенту. А фракції парламенту зрозуміло кого представляють – двох кандидатів – це ПР в особі Януковича і БЮТ в особі безпосередньо Тимошенко. Таким чином, створена ситуація, за якої будь-хто інший, яким би цей кандидат не був, – просто не прохідний, у нього нема людей в комісіях», – резюмував Арсеній Яценюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ