У лютому 2019 року Технічний комітет стандартизації розгляне проект другої редакції ДСТУ на пшеницю. Про це повідомили у прес-службі Мінагрополітики.
“Ми знаходимось на фінальному етапі напрацювання нового стандарту на пшеницю. Метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізації його нормування з міжнародними нормами, зокрема країн Європейського Союзу”, — зазначила заступниця Міністра Олена Ковальова.
За її словами, при розробці ДСТУ також враховують інтереси вітчизняного виробника та умови бізнесу і міжнародної торгівлі.
Першу редакцію оновленого стандарту на пшеницю схвалили у вересні 2018 року. При підготовці другої редакції також врахували пропозиції від учасників зернового ринку.
“В оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що матиме позитивне значення, особливо у системі її заготівлі”, — заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій.
Крім того, приділяють увагу показникам, пов’язаним з хлібопекарськими властивостями зерна — вмістом білка та клейковини. До стандарту також вперше можуть ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а у якості рекомендованого — значення сили борошна.
Плановий термін введення в дію нового стандарту після затвердження — травень-червень 2019 року.
Нагадаємо, українські компанії представили 19 тисяч кілограмів аграрної та харчової продукції на Міжнародній агропромисловій виставці "Зелений тиждень" у Берліні (ФРН).