Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні знайдено трупи овець, що загинули від сибірки

В Сумській області від 29.06.2017 року № 01-12/2826 на березі річки Псел в с. Миропілля Краснопільського р-ну Сумської області (за два кілометри від кордону з Російською Федерацією) виявлено захоронення двох трупів овець. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Спеціалістами управління Держпродспоживслужби в Краснопільському районі були відібрані проби решток шкіри та направлені до Сумського філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. За результатами лабораторних досліджень встановлений діагноз – сибірка (звіт про дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 29.06.2017 року № 001035п.м./17).

У терміновому порядку на місце події виїхали спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області з метою координації дій із локалізації хвороби, проведення епізоотичного обстеження та вжиття відповідних заходів згідно з Інструкцією про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин.

У ході епізоотичного обстеження проведено подвірний обхід домоволодінь жителів с. Миропілля з метою контролю клінічного стану сприйнятливих тварин та виявлення підозрілих у захворюванні на сибірку. При опитуванні суб’єктів господарювання різних форм власності, які утримують овець, скарг щодо захворювання, падежу, пропажі овець не було. Робота щодо виявлення власника загиблих тварин триває.

Рештки тварин були спалені, поверхневий шар ґрунту на місці виявлення трупів пересипаний хлорним вапном, знятий та захоронений разом із решками тварин. На місці спалення трупів ґрунт також пересипаний хлорним вапном, перекопаний та захоронений.

У зв’язку з надзвичайною подією 30.06.2017 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Краснопільській районній державній адміністрації (протокол засідання від 30.06.2017 року № 4), на якому визначена неблагополучна зона по захворюванню на сибірку та введено карантин, а також затверджено План заходів з профілактики та боротьби з сибіркою тварин в с. Миропілля Краснопільського району, розроблений відповідно до Інструкції.

Також проводяться робота по щепленню всього сприйнятливого поголів’я тварин у загрозливій щодо сибірки зоні.

З метою недопущення розповсюдження спалахів сибірки видано доручення Першого заступника голови Держпродспоживслужби, відповідно до якого доручено начальникам територіальних органів Держпродспоживслужби в Полтавській та Сумській областях проаналізувати стан проведення вакцинації тварин проти сибірки, які випасаються вздовж русла річки Псел, у разі встановлення відсутності щеплень, заборонити випасання тварин до проведення відповідних щеплень та встановлення стійкого імунітету.

agropolit.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ