Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні з’являться е-паспорт громадянина України та е-паспорт для виїзду за кордон

З 23-го серпня 2021 року в Україні з’являться е-паспорт громадянина України та е-паспорт для виїзду за кордон. Відповідний Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», ухвалений Верховною Радою України 30 березня, надруковано в газеті «Голос України».

Про це інформує ВРУ на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Відповідно до "Перехідних положень" документу, цей Закон набирає чинності з 23-го серпня 2021 року, крім пункту 2 цього розділу, який починає діяти з дня опублікування цього Закону, тобто з 17-го квітня.

Зазначений акт закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів.

Це дасть змогу використовувати ці цифрові документи:

  • під час подорожей залізницею або літаком у межах України;
  • під час медичного обслуговування чи банківських операцій;
  • для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти;
  • для придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів.

Е-паспорти:

  • будуть доступні українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт;
  • безкоштовно формуватимуться за бажанням громадян, їх використання буде можливим без додаткового пред’явлення паперових документів;
  • являтимуть собою електронні картки, на яких буде ідентифікатор (QR-код, штрих-код, цифровий код), а також інформація про зареєстроване місце проживання.

На електронному закордонному паспорті також буде відображено ідентифікаційний номер людини. Копії електронних документів матимуть таку ж силу, як і копії паперових.

Зараз вже приблизно 5 млн громадян України користуються електронними паспортами через мобільний додаток порталу державних послуг "Дія".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ