Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: ​В Україні зявилася найбільша в Східній Європі точка доступу до архіву свідчень про Голокост
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

​В Україні з’явилася найбільша в Східній Європі точка доступу до архіву свідчень про Голокост

Прослухати й переглянути понад 60 тисяч інтерв’ю з переслідуваними під час Голокосту євреями та свідками тієї трагедії, можна просто звернувшись до Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» за адресою: oralhistory@babynyar.org

Ця точка доступу буде першою на пострадянському просторі, і за масштабами її можна порівняти з колекцією музею польських євреїв Полін. Усього у світі налічується до 10 великих архівів з усними історіями про геноцид європейських євреїв.

Зокрема, передбачений повний доступ до архіву візуальної історії Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії, який ще відомий як «колекція Спілберга». Це найбільша у світі цифрова колекція усної історії, яка налічує понад 55 тисяч відеоінтерв’ю з жертвами та свідками Голокосту й інших геноцидів. Із них 3400 інтерв’ю були записані в Україні та за її межами з людьми, які зазнали переслідування за часів війни чи були свідками геноциду євреїв на українських територіях.

Також пропонується повний доступ до Фортунофф-відеоархіву свідчень про Голокост (Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies) який містить понад 4 тисячі інтерв’ю очевидців; а також до свідчень про трагедію Бабиного Яру, переданих у користування з архіву Меморіального комплексу історії Голокосту Яд Вашем.

З 2018 Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» реалізує власний усноісторичний проєкт «Голоси» – наймасштабнішу на сьогодні ініціативу із запису усних свідчень про Голокост в Україні. У її межах вже у всіх областях України були записані понад 1600 інтерв’ю. Оповідачі проєкту – вцілілі, переслідувані в часи геноциду євреїв, їхні нащадки та свідки подій. А також люди, які в післявоєнний час так чи інакше намагалися увічнити пам’ять про Голокост в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ